на живо

Роналд Куман е новият мениджър на Евертън

Холандецът ще получава по 6 милиона паунда годишно

Getty Images

Ръководството на Евертън потвърди, че Роналд Куман е новият мениджър на клуба. Договорът на холандския специалист с "карамелите" е за период от 3 години. Според английските медии, Куман ще получава 6 милиона паунда годишно като това го превръща в най-скъпоплатения мениджър в историята на Евертън.

През последните два сезона Куман изведе бившия си отбор Саутхямптън съответно до 7-мо и 6-то място във Висшата лига . От Евертън ще трябва да платят компенсация, в размер на 5 милиона паунда, на предишните работодатели на легендата на Барселона.

„Много съм развълнуван. Вярвам в клуба, в отбора, във феновете, във възможността да постигнем велики неща в бъдеще. Евертън е клуб със страхотна история и голяма амбиция и аз съм горд да бъда част от това, което искаме да направим заедно с президента Фарад Мошири. Сега искам да се срещна с всички в клуба и да се подготвя за един голям сезон в Премиър лийг”, заяви Куман.

Иранският собственик на Евертън обеща на Куман празен чек, на който той сам да въведе точната сума, която му трябва за нови трансфери, през лятото.

Роналд Куман има повече от 750 изиграни мача в своята кариера като отбелязва общо 253 гола във всички турнири. Печели КЕШ два пъти, през 1988 г. като футболист на ПСВ Айндховен и през 1992 г. с фланелката на Барселона. През 1988 г. триумфира и на европейското първенство с националния отбор на Холандия.

На сметката си има и четири трофея от първенствата в Холандия и Испания.

Куман е бивш мениджър на Витес, Аякс, Бенфика, ПСВ Айндховен, Валенсия, АЗ Алкмаар, Фейенорд и Саутхемптън.