на живо

Само двама руски биатлонисти са наказани заради допинг скандала

Русия се отказа от домакинството си на Световната купа в Тюмен

Изпълкомът на Международния съюз по биатлон (IBU) реши да спре състезателните права на само двама от общо 31-те руски биатлонисти, които попаднаха сред уличените в доклада на Ричард Макларън за употреба на допинг.

Очакванията бяха съюзът или да накаже въпросните спортисти, или да спре правата на всички руснаци, но в крайна сметка наказание получиха само два състезатели, а срещу останалите 29 започна вътрешно разследване. 

Имената на отстранените състезатели не се съобщават, както и какъв е техният пол.

"Не можем да си позволим да взимаме толкова категорични решения, без да имаме нужните доказателства. Случаят е отворен и ще продължим да работим по него. Просто правилата трябва да се спазват както за виновните, така и за невинните", заяви президентът на IBU Андрес Бесеберг.

 

По-рано през деня Норвегия се присъедини към Чехия и Великобритания и обяви бойкот на Световната купа в Тюмен, а множество звезди в биатлона, сред които световният шампион Мартен Фуркад, се обявиха против провеждането на международни стартове на територията на Русия.

Това накара местната федерация да се откаже от домакинството си на Световната купа през март и от провеждането на световното първенство за младежи в Остров от 21 до 28 февруари.