на живо

Сам срещу всички: Пулев чака 55 месеца за мач с Джошуа

Битката между двамата бе протакана 4 години и отлагана 10 пъти

Сам срещу всички: Пулев чака 55 месеца за мач с Джошуа

55 месеца. 240 седмици. 1680 дни. 40 307 часа. 2 милиона 418 хиляди 440 минути, 145 милиона 106 хиляди 423 секунди.

10 отлагания на мача срещу Антъни Джошуа от 7 май 2016 г. до днес. 9 от тях – абсолютно незаконно, против всички правила на световните организации в професионалния бокс.

4 съдебни иска между промоутърите на Джошуа и тези на Пулев, заведени в съда.

Това е тъжната статистика зад завесите на един от най-паметните моменти с участието на български спортист, който предстои тази вечер в Лондон. Мръсните игри в този спорт, уж за доблестни мъже, властват откакто свят светува. Там "големите" винаги настъпват с крак „малките“. И ги тъпчат докато не им спре дъхът.

Един българин, който многократно за 11 години професионален път в бокса отказа да вземе немски паспорт и да се състезава за Германия, вече десетилетие е сред най-добрите в тежка категория. Там, където някога са били Мохамед Али, Джордж Формън, Майк Тайсън.

През 2016-а Кобрата бе на 35 години. Днес е на 39. А хронологията по-долу ще възмути и най-яростните противници на Пулев. Защото, да не се заблуждаваме, такива има достатъчно.

Снимка: Getty Images

7 май 2016 г. - НАЧАЛОТО

Международната боксова федерация (IBF) задължава Кубрат Пулев да срещне Дерек Чисора в мач, от който да бъде излъчен задължителния претендент за световната титла на IBF. Кобрата побеждава британеца в жестока 12-рундова битка в Хамбург и е провъзгласен за човека, който ще се бие за колана на шампион на планетата в тежка категория.

Декември 2016 г. – ЗАБАВЯНЕ №1

Антъни Джошуа побеждава Ерик Молина. Според правилата, следващата му битка трябва да е срещу Пулев за световната титла на IBF. Вместо това, щабът на британеца настоява за отсрочка от ръководството на IBF. Планът на Джошуа да заобиколи Пулев и да се бие с Владимир Кличко за друга престижна титла в тежка категория – тази на Световната боксова асоциация (WBA), успява. IBF кляка и нарушава за ПЪРВИ ПЪТ собствените си закони.

Снимка: Getty Images

27 април 2017 г. – ЗАБАВЯНЕ №2

Джошуа нокаутира Кличко в зрелищен мач в Лондон. Върху кръста му са закачени поясите на световен шампион на IBF и WBA. Следващият му съперник със сигурност трябва да се казва Кубрат Венков Пулев. Да, ама не. Щабът на британеца настоява за нова отсрочка от управата на IBF с мотива, че трябва да даде реванш на украинеца.

През юни 2017 г. IBF кляка пред Джошуа за втори път, погазва собствените си закони за втори път, но "поставя" условие на англичанина и неговите промоутъри – този, който победи в реванша, независимо дали носи фамилното име Джошуа или Кличко, се изправя срещу Пулев за световната титла на IBF.

Снимка: Getty Images

Август 2017 г.

Вместо да се възползва от правото си да се качи на ринга срещу Антъни Джошуа в реванш, Владимир Кличко официално обявява отказването си от бокса. Още на следващия ден, IBF разпорежда на промоутъра на Джошуа – Еди Хърн, да организира мач срещу Кобрата.

28 октомври 2017 г. – ЗАБАВЯНЕ №3

Пулев получава тежка контузия по време на спаринг в Берлин, седмици преди двубоя си срещу Джошуа в Кардиф. Диагнозата е разкъсване на гръден мускул. Вместо да покаже уважение към българския боец и да отложи двубоя, ръководството на мениджърската агенция на Джошуа – Matchroom Boxing Limited самоволно решава да замени Кобрата с друг боксьор и срещата все пак да се проведе по план. IBF си затваря очите за трети път, за трети път взема страната на Джошуа и екипа му и ощетява Пулев.

Като жертвено агне на ринга в Уелс се появява Карлос Такам. Но плановете на французина не са да се даде без бой – мачът е прекратен по скандален начин от съдиите в 10 рунд. Такам се бие с изумителна смелост, нанася тежки удари на Джошуа и тъкмо, когато светът предвкусва сензация, реферите спират битката с мотива, че има опасност за… здравето на Такам.

Снимка: Getty Images

Януари 2018 г. – ЗАБАВЯНЕ №4

Ръководството на IBF нарежда на Пулев да организира мач, в който да защити позицията си на задължителен претендент за световната титла. Или да я изгуби. Дори му е посочен съперник – Джарел Милър от САЩ. Американецът обаче отказва бой с Кобрата и си организира такъв със съвсем различен съперник. IBF отново мълчи и това е четвърто нарушение на правилата, които уж организацията следва.

12 март 2018 г. – ЗАБАВЯНЕ №5

IBF избира друг съперник на Пулев – нарежда му да се боксира срещу Доминик Бризийл. Той обаче също отказва да се качи на ринга срещу Кобрата. За пети път Международната боксова федерация намира вратичка, за да забави битката Джошуа – Пулев.

Снимка: Getty Images

24 май 2018 г. – ЗАБАВЯНЕ №6

IBF разпорежда да бъде организиран търг за добиване на правата за организиране на мач между Кубрат Пулев и Дилиан Уайт. В този мач Кобрата трябва да победи, ако иска да съхрани статута си на задължителен претендент за световната титла. Промоутърската компания на адвокат Джон Уърт, която защитава интересите на българина печели търга, но британеца се отказва от двубоя с Пулев и протакването продължава.

25 юни 2018 г. – ЗАБАВЯНЕ №7

IBF отново разпорежда да се организира търг за правата на мач между Пулев и отказалия се вече веднъж от подобна битка Джарел Милър. Epic Sports и Джон Уърт отново печелят търга, но този филм вече е прожектиран: Милър отказва да се качи на ринга срещу Пулев и играта на нерви продължава. Джошуа е все така далеч и все така с протекциите на големите лъвове по върховете на професионалния бокс.

Снимка: Getty Images

27 октомври 2018 г.

IBF нарежда на друг британец и братовчед на Тайсън Фюри – Хюи Фюри, да се бие срещу Пулев. Хюи е първият съперник на Кобрата, който играе честно спрямо него и приема предизвикателството, въпреки че по време на тренировъчния си лагер за тази среща получава тежка аркада. Пулев побеждава в зрелищен бой пред 16 000 зрители в "Арена Армеец" и бетонира статута си на задължителен претендент на световния шампион Джошуа.

16 април 2019 г.

Джарел Милър, който отказа на два пъти да премери сили с Пулев, е избран за съперник на… Антъни Джошуа за първата изява на Джошуа на американска земя. Срещата трябва да се проведе в "Медисън Скуеър Гардън" и да бъде "разходка в парка" за Джошуа, но Милър дава положителна проба за допинг и е дисквалифициран.

Промоутърската агенция на Джошуа пък бързо му намира "подходящ" съперник – изглеждащия като продавач на дюнери дебеланко, чието име познават единствено родителите му – Анди Руис-младши.

Снимка: Getty Images

1 юни 2019 г.

Мексиканчето с бирено шкембе, на което светът се смее с глас всеки ден преди той да се качи на ринга срещу Джошуа в Ню Йорк, нокаутира непобедимия британец.

Юни/юли 2019 г. – ЗАБАВЯНЕ №8

IBF нарежда на новия световен шампион Анди Руис да срещне Пулев. Джошуа активира клаузата си за реванш с Руис и пуска писмо до IBF да се направи изключение (ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ???) и първо да се състои реванша му с Руис, а Пулев да изчака на опашката за след това. Ръководството на IBF приема молбата на британеца и за осми път от 2016-а насам потъпква правата на българския боксьор.

Снимка: Getty Images

Август 2019 г. – ЗАБАВЯНЕ №9

Адвокатите на Кобрата обжалват решението на IBF и настояват за мач Руис – Пулев. Щабът на Джошуа завежда дело в Ню Йорк, за да се форсира процеса по организирането на реванш час по-скоро. И печелят. Пулев остава в "чакалнята".

30 октомври 2019 г.

Ръководството на IBF отхвърля иска на адвокатите на Пулев. И гарантира: следващият път наистина е срещата на Пулев срещу световния шампион. Но кога е този "следващ път" никой по това време не се наема да каже. Обещанието към Кубрат е, че поне повече няма да го подлагат на допълнителни мачове, в които да брани статута си на задължителен претендент.

Снимка: Getty Images

7 декември 2019 г.

Джошуа побеждава Руис в реванша в мач, в който всички фенове по света не вярват на това, което виждат с очите си. В продължение на 12 рунда Антъни бяга, крие лице между двете си ръкавици и се пази от ударите на драстично напълнелия мексиканец. Съдиите отсъждат в полза на британеца, който се връща на трона на световен шампион и прибира обратно това, което е изгубил през юни – и четирите си титли – на IBF, WBA, WBO и IBO.

22 февруари 2020 г.

Тайсън Фюри побеждава Дионтей Уайлдър в зрелищна битка в САЩ, с която отнема пояса му на световен шампион, версия WBC. Така и последният колан в професионалния бокс в тежка категория поема към Острова, но не, за да краси витрината на Джошуа. Светът започва обаче да говори колко невероятно би било да се организира епичен сблъсък Джошуа – Фюри, от който да бъде излъчен краля на кралската категория и на всички версии. Но Фюри просто е задължен първо да даде реванш на Уайлдър.

Снимка: Getty Images

29 февруари 2020 г.

Промоутърите на Кубрат Пулев от САЩ – Epic Sports на адвокат Джон Уърт и Top Rank на легендарния импресарио Боб Аръм влизат в преговори с мениджъра на Джошуа – Еди Хърн и представляваната от него корпорация Matchroom Boxing. Целта е ясна: дългоочакван двубой между Антъни Джошуа и Кубрат Пулев. Постигнато е съгласие той да се проведе на 20 юни 2020 г. на стадиона на футболния "Тотнъм" в Лондон.

Март 2020 г. – ЗАБАВЯНЕ №10

Пандемията от коронавирус връхлита планетата и поваля на колене човечеството. Всичко спира, за професионален спорт и публика никой не смее да продума. Милиони хора по света губят битката за живота си. За десети път от 2016-а насам, но и за първи път не по вина на Джошуа, Пулев е принуден да чака по-светли времена.

Снимка: Getty Images

11 октомври 2020 г.

След месеци на затъмнение и неяснота, промоутърите на Джошуа и Пулев подписват ново споразумение. Според него, двамата боксьори ще се изправят един срещу друг в двубой на 12 декември в Лондон, независимо дали ще бъдат разрешени фенове по трибуните, или не. Но тук важна е клаузата, за която настоява лично Антъни Джошуа. И тази клауза гласи следното:

Ако този мач се наложи да бъде отложен, например, защото Пулев е заразен от COVID-19, или се контузи, договорът се прекратява едностранно, Кобрата няма право да иска отсрочка докато оздравее или се възстанови, а Джошуа ще си организира така бленуваната среща с Фюри.

12 декември 2020 г.

Кубрат Пулев дочака своят ред да премери сили срещу Антъни Джошуа. И този ден е днес!

Снимка: Mark Robinson and Dave Thompson/Matchroom Boxing