на живо

Създателят на мелдония: Лекарството остава в организма с месеци

Ивар Калвинш говори за първи път след допинг епидемията с неговия препарат

Милдронат, мелдониум, мелдоний. Вече месец това е най-спряганото име на забранен препарат от Световната антидопингова агенция.

В началото на март тази година, лекарството, изобретено през 1975 г. от латвиеца Ивар Калвинш, бе открито в пробата на една от най-добрите тенисистки в света - Мария Шарапова.

„Моето лекарство не е допинг. Срещу нас се води същинска война, а в дъното й стоят производителите на карнитин в световен мащаб. Те са наясно, че дългогодишната употреба на карнитин води до атеросклероза, а това вече го знаят и елитните спортисти. С мелдония няма рискове за здравето”, казва създателят на допинга на Шарапова, който говори за първи път пред руските медии.

 

"Не е вярно, че наличието на милдронат изчезва от организма за изключително кратко време. Напротив. Съдържанието на препарата остава за дълъг период от време в организма на употребилия го. За да бъда по-конкретен, между четири и шест месеца след спиране на приема му. А при по-чувствителни организми, дори и за по-дълго”, категоричен е Калвинш.

Това означава, че ако Габриела Петрова е преустановила употребата на лекарството през септември, то в пробата й има оставени остатъци от милдронат със стара дата.

Както е известно, той бе включен в списъка със забранени вещества на WADA от 1 януари 2016 г.