на живо

Шест години затвор за Оскар Писториус

Той трябва да излежи присъда за предумишлено убийство на Реева Стеенкамп

Съдът в Южна Африка осъди параолимпийския шампион Оскар Писториус на шест години затвор. В края на миналата година той беше признат за виновен за предумишлено убийство на приятелката си Реева Стеенкамп през 2013 г.

Максималната присъда, която атлетът може да получи за престъплението си, е 15 години. Съдът в ЮАР обаче реши той да излежи само 6. Издадената присъда не е окончателна и може да бъде обжалвана както от защитата, така и от обвинението. Съдът определи разкаянието на атлета за смекчаващо вината обстоятелство.

"Общественото мнение може да е силно и упорито в убеждението си, но то не може по никакъв начин да влияе при вземането на решение от този съд. Аз съм на мнение, че по-дълъг период в затвора няма да бъде от полза на справедливостта. За съжаление нито животът на семейството на жертвата, нито на това на обвиняемия няма да бъде същият. Той е един паднал герой и в душата му никога няма да има повече мир", каза съдия Токозиле Масипа преди да проезнесе присъдата.

След решението на съда, Писториус веднага беше откаран в затвора.

След процеса родителите на Реева Стеенкамп не пожелаха да коментират присъдата пред събралите се почитатели на атлета, които настояваха за неговото оневиняване.

Снимка: Getty Images

През 2014 г. той беше признат за виновен за убийство по непредпазливост, но обвинението обжалва, въпреки че родителите на жертвата заявиха, че са доволни от присъдата.

Той излежа една година в затвора, а след това решението на съда беше смекчено и Писторус беше пуснат под домашен арест.

В края на 2015 г. обаче той беше признат за виновен за предумишлено убийство и отново беше върнат в затвора. Параолимпиецът излезе под гаранция до днес, когато беше осъден на шест години затвор.

По време на една от сесиите в съда, атлетът свали протезите си в опит да убеди съда, че ще му бъде трудно да извършва ежедневните си дейности, ако получи ефективна присъда.

Писториус се ражда с т.нар. фибуларна хемимелия – без пищяли и на двата крака. На 11-месечна възраст лекарите извършват ампутации до под колената. Това обаче не пречи на атлета да се занимава активно със спорт и да си спечели прозвището "Бягащия на ръба на бръснача". Южноафриканецът участва и в състезания с напълно здрави атлети, като показва добри резултати. Той се включва в надпреварата по време на Олимпийските игри в Лондон, когато се класира за полуфиналите на бягането на 400 м.

На 14 февруари 2014 г. Писториус застреля приятелката си - 29-годишния модел Реева Стеенкамп с три куршума през вратата на банята. Той твърди, че е помислил, че в къщата има крадец.

Снимка: EPA

По време на съдебния процес обаче беше разкрито, че Писториус е имал афинитет към оръжията и чести гневни изблици.