на живо

Шифрин спечели големия кристален глобус за втора поредна година

Американката си осигури титлата пет кръга преди края на сезона

Reuters

Микаела Шифрин спечели Световната купа по ски алпийски дисциплини за втора поредна година, след като завърши на трето място в гигантския слалом в германския зимен център Офтершванг. Тя има непреодолим аванс от 603 точки пред втората в генералното класиране Уенди Холденер (Швейцария) и си осигури големия кристален глобус пет кръга преди края на сезона.

Победителка в гигантския слалом стана Рагнхилд Мовинкел (Норвегия) , която записа първи успех в кариерата си за Световната купа.

Норвежката спечели първия манш с 1:17.83 минута и след стабилно каране във втория триумфира с общо време от 2:34.80 минути. Мовинкел завоюва два сребърни медала в Пьонгчанг 2018 - в гигантския слалом и в спускането.

Втора на 66 стотни остана Виктория Ребенсбург (Германия), която се доближи до спечелването на малката световна купа в дисциплината. Тя води с 92 точки пред Теса Уорли (Франция) преди последното състезание в Оре (Швеция) на 18 март.

22-годишната Шифрин, която е олимпийска шампионка в гигантския слалом от Пьонгчанг 2018, финишира трета на 74 стотни след победителката в предпоследния гигантски слалом за сезона, след като даде четвърто време в първия манш. За американката това е 11-и подиум за сезона.

Уенди Холденер завърши на 14-о място с изоставане от 2.68 секунди.

Микаела Шифрин е втората американка, която печели Световната купа повече от един път в кариерата си след Линдзи Вон, която има четири трофея.

В класирането за Световната купа след 34 старта Шифрин води с 1573 точки. Тя има непреодолим аванс от 603 точки пред Уенди Холденер (Швейцария), която е с 970 точки, а трета е Виктория Ребенсбург (Германия) с 847 точки.

В подреждането за малкия кристален глобус след 8 гигантския слалома за сезона води Ребенсбург с 582 точки, следвана от Теса Уорли (Франция) с 490 точки и Микаела Шифрин с 481 точки.

В събота в Офтершванг предстои слалом за жени.