на живо

Скок към върха (ВИДЕО)

14- годишният Александър впечатлява специалистите с таланта си

Скок към върха (ВИДЕО)

Александър Витанов е една от надеждите ни в атрактивния спорт скокове във вода. Той е само на 14 години, но вече знае, че иска да участва на олимпийски игри.

Алекс започва да тренира скокове във вода, когато е 7–годишен, а специалистите веднага забелязват таланта му.

Снимка: bTV

Той се състезава за столичния клуб "Витоша", а негов треньор е Георги Чобанов. Човекът, който е с основен принос за развитието на този спорт у нас.

"Той е изключително талантлив. Тренира нонстоп. Тази година направи дебют на европейско първенство. В него има някаква харизма, която съдиите харесват", споделя за него Чобанов.

През миналата година скок на Алекс на турнир в Холандия се превърна в хит в интернет. Изпълнението му впечатли най-добрите състезатели в този спорт, а видеото беше споделено в социалните мрежи дори от олимпийски медалисти.

Снимка: bTV

"Още преди да го направя усетих, че ще ще стане добре и си мислех как ще го направя хубаво и ще успея. Всички викаха, свиркаха и ми се радваха и аз бях много възхитен", спомня си с усмивка Алекс.

"Изпълнението беше наистина страхотно. А сега прави скокове, които на неговата възраст в България не се правят много. Технически много добре изпълнен скок, много елегантен. Хората са видели, че наистина детето има талант и това споделяне над 50 000 пъти беше наистина един страхотен хит", добавя специалистът.
Александър Витанов и всички талантливи деца няма къде да да се подготвят у нас през зимата и тренират в зала. Затова често са на лагери в чужбина. А през лятото единствено на столичния басейн "Диана" може да провеждат състезания и занимания.

Снимка: bTV

"Този проблем е изключително голям. Ние сме единствената държава в Европа, която развива този спорт и няма условия през зимата за тренировки, което е доста пагубно. Заради това изпуснахме доста таланти. Много мои колеги се отказаха да развиват този спорт, тъй като нямат стимул. Аз виждам нещата от по-друг ъгъл на призмата и вярвам, че един ден ще имаме също така големи състезатели", категоричен е Чобанов.

Снимка: bTV

Треньорът вярва, че възпитаникът му може да стигне далеч в този атрактивен спорт: "На Александър Витанов пожелавам да е още по-съсредоточен в това, което прави. Знам, че понякога е трудно, че му се спи, а за него няма ваканция, няма празници. Но успехът се дължи на много труд."

А Алекс си пожелава единствено да е жив и здрав и да не спира да се занимава със спорта.