на живо

След зрелищен мач: Антъни Джошуа нокаутира Кубрат Пулев (ВИДЕО)

Българинът не успя да спечели световните титли в тежка категория в бокса

Getty Images

Кубрат Пулев не успя да победи Антъни Джошуа и да стане световен шампион в тежка категория в професионалния бокс. Българинът беше нокаутиран в 9-ия рунд пред 1000 души в зала „Уембли“ в Лондон.

В срещата бяха заложени четири от петте пояса в тежка категория, които остават притежание на британеца - на Световната боксова асоциация (WBA), на Световната боксова организация (WBO), на Международната боксова федерация (IBF), както и на Международната боксова организация (IBO). Петият пояс, който липсва в колекцията на Джошуа, за да стане абсолютен световен шампион, е този на Световния боксов съвет (WBC) и принадлежи на друг британец - Тайсън Фюри.

Вероятно това ще бъде следващият съперник на днешния победител.

Снимка: Getty Images

За Кубрат Пулев това беше трети опит да стане световен шампион в тежка категория. През 2014 г. той записа загуба от Владимир Кличко, а през 2017 г. се отказа няколко дни преди мача с Джошуа заради тежка контузия.

39-годишният Пулев вече има 2 загуби в кариерата си – днешната и срещу украинеца. Победите му продължават да са 28 (14 с нокаут).

Снимка: Lap.bg

Джошуа, който е с 8 години по-млад от българина, има 24 победи. Единствената загуба, която записа, беше срещу Анди Руис през юни 2019 г., когато загуби поясите. В реванша през декември същата година, той отново стана световен шампион.

Самият Пулев не е обявявал, че загубата ще го откаже от професионалната кариера, но трудно ще му се отдаде възможност за още един мач за световните титли. Пътят до подобна среща трае над 2 години.

Снимка: Lap.bg

Двамата боксьори започнаха предпазливо в началото, като англичанинът от Уотфорд вкара първия сериозен удар – ляв прав. Във втория рунд обаче българинът беше по-настъпателен и успя да отговори с няколко отлични акции.

Третата част беше тежка за Пулев. Той падна два пъти в нокдаун, след като Джошуа вкара серия от тежки удари в главата му.

Почивката даде глътка въздух на Кобрата. След като се съвзе, българинът успя да се опълчи достойно на британеца. Пулев изглеждаше доста по-съсредоточен и стабилен, пласирайки удари в главата на съперника си.

Все по-вдъхновен Кубрат проведе няколко успешни атаки. Джошуа пък действаше по-предпазливо.

Снимка: Lap.bg

В средата на определените 12 рунда двамата боксьори се показаха като корави бойци. И Джошуа, и Пулев успяваха да вкарат тежки крошета и ъперкъти. Британецът продължаваше да води според реферите.

Джошуа показа доста разнообразие при ударите и дисциплина, което очевидно затрудни Пулев. В 9-ия рунд британецът успя да вкара поредица от ъперкъти в главата на съперника си, което отново прати българина в нокдаун. Кобрата успя да се изправи, но след това последва нова серия от удари и се стигна до нокаут, след който българинът не успя да продължи, а съдията сложи край на мача.

Снимка: Getty Images