на живо

Стартира 8-дневното "Балкан офроуд рали"

За първи път ретро автомобили ще се впуснат в надпреварата

Ладислав Цветков

Още от сутринта около храм-паметника „Александър Невски” в столицата започнаха да се събират участниците в поредното издание на „Балкан офроуд рали”. След като в петък машините им преминаха техническия преглед в Боровец, стана ясен и окончателният състезателен списък.

Въпреки намръщеното време и прикапващия дъжд, зрителите с интерес разгледаха и се снимаха редом до 135-те машини, готови за осем дневната надпревара извън пътя. За първи път на старт застават и представители на ретро-автомобилизма – 15 автомобилни бижута, произведени между 1962 и 1981г., а екипажите им са само чуждестранни.

Малко преди началото на официалната стартова церемония закрития парк посети кметът на столицата Йорданка Фандъкова, а по-късно сред участниците се разходи и министърът на спорта Красен Кралев.

Точно по обед от стартовата арка потеглиха и първите участници – състезателите с класически автомобили. Феновете на ретро-колите ще наблюдават уникалните машини „на терен” край източната част на град Костенец, където първите коли се очакват между 14:30 и 15 часа.

След тях под арката преминаха мотоциклетистите, като преобладаващата част от участниците са германци, швейцарци, холандци. Има дори и състезателен №13 – Франк Вайсбах от Германия ще се надява „фаталният номер” да му донесе повече късмет и да предпази неговия КТМ от технически проблеми.

Сред АТV-тата надеждите ни за отлично представяне свързваме с Васил Томов, но конкуренцията ще е изключително силна.

Сред атрактивните SSV-та екипажите са 14, а Цанко Цанков и Зорница Тодорова ще гонят най-високото стъпало на финала. Сред конкуренцията има и участници в рали Дакар, което предвещава люта битка.

4х4-автомобилите ще следим с надежда за добро представяне на Десислав Славчев – Маргарита Стайнова, а в този клас българското участие е най-голямо.

За трета поредна година в списъка на стартиращите има и представители с най-тежките машини. Този път участват четири камиона с немски екипажи.

Стартът на първият състезателен етап за крос-кънтри класа на "Балкан офроуд рали" бе от 13:00 часа при бившата картинг писта на края на град Бухово, край София.

Със сигурност десетки зрители ще се събират и край самоковското село Райово, където първите машини ще се появят около 15 часа.