на живо

Стилиян Петров: Искам европейска и финансово стабилна България

"Управляващите трябва да се борят за нашите ценности", заяви бившият капитан на националния отбор

Стилиян Петров: Искам европейска и финансово стабилна България

Модерна, стабилна и напредваща - такава България иска да вижда бившият капитан на националния отбор по футбол Стилиян Петров. Пред bTV той заяви, че е гласувал в Англия, където живее от години.

"Атмосферата беше позитивна. Всеки човек изказваше своето мнение - какво иска да види, каква държава иска да види в бъдеще, какво очаква, какви проблеми. Аз искам България да е европейска, добре функционираща, иновативна, финансово стабилна. Тези неща ще доведат повече възможности за развитие като държава, като народ. Това е възможност за българските млади кадри да се развиват и да постигат повече", каза бившият футболист на "Селтик" и "Астън Вила".

Той коментира и как си представя лидера, който да поведе България към подем.

"България за мен винаги изглежда добре, дори с проблемите си. Това е съвсем нормално. Важно е да се знае, че партията или човекът, който управлява, трябва да държи на нашите ценности. Ние имаме невероятни ценности, с които трябва да се борим за тях всеки ден, дори да не сме в България. За това, човекът, който управлява, лидерът, партията, трябва да се бори за тях. Ако не се борим, никога няма да успеем. Нали за това търсим промяна или по-добра България?", каза той и добави:

Снимка: Guardian

"Лидерът трябва да комуникира с хората. Виждаме, че всяка една партия и всеки един лидер се опитва да казва, вместо да слуша. Ние българите не обичаме да слушаме, но лидерът трябва да е добре осведомен какви са българските проблеми. Трябва да комуникира по най-добрия начин. Това е едно силно качество, което на много лидери им липсва и това е големият проблем. Един силен комуникатор трябва да го използва, за да обедини България и да страната отново да се движи в правилната посока"

Петров коментира и поредното пропуснато голямо първенство от страна на българския национален отбор, но заяви, че е оптимист.

Снимка: Twitter

"Винаги сме имали невероятни български таланти. В последните 15-16 години не успяваме да направим така, че да зарадваме българския народ на едно такова първенство. Виждаме как прогресират Украйна, Унгария, какъв футбол играят, как се радват запалянковците. Надявам се, че скоро това ще се промени и българският отбор ще бъде отново на голям форум"

А за финала на европейското между Англия и Италия, той прогнозира победа за "Трите лъва" с 3:1.