на живо

Супербоул XLIX: Следете тук НА ЖИВО от 1:30 тази нощ

Вижте и по-интересните факти преди финала между Сиатъл и Ню Инглънд

Getty Images/Guliver Photos

Тази нощ от 1:30 започва едно от най-значимите събития в света на спорта, а именно финалът на националната футболна лига на САЩ Супербоул. 49-ото издание на решителния мач противопоставя Ню Инглънд Пейтриътс и миналогодишният носител на трофея "Винс Ломбарди" Сиатъл Сийхоукс. Най-интересните ситуации от двубоя ще може да следите на живо тук в спортната секция на btvnovinite.bg.

А за да сте подготвени за големия мач, ето и някои от най-интересните факти преди началото му:

1. Двубоят ще се проведе на стадиона на Университета във Финикс, град Глендейл, Аризона. Капацитетът на съоръжението е близо 70 хиляди.

2. Номер 1 срещу Номер 1. Това е едва 11-ят случай, в който на финала се срещат победителите в редовния сезон на двете конференции в лигата. Същата бе и ситуацията през миналата година, когато съперник на Сиатъл бе тимът на Денвър, а "морските орли" спечелиха първа титла в своята история.

3. Да спечелиш две поредни титли е трудна задача във всеки спорт и всяко първенство. Сиатъл обаче има възможността да стане първият отбор от десет години насам, който триумфира в две последователни години. За последно това направи отборът на... Ню Инглънд, през 2005.

4. Резултатите на дуета Бил Беличек (треньор) и Том Брейди (куортърбек) в Ню Инглънд са просто феноменални. Двамата вече са печелили Супербоул на три пъти, 12 пъти са триумфирали в своята дивизия и имат постижение от 180 победи и едва 55 загуби. Тази вечер обаче Беличек, който е най-успешният треньор в плейофите с 21 победи, ще стане едва вторият наставник с шест Супербоула в кариерата си. Брейди пък ще се превърне в единствения куортърбек, играл в шест мача за титлата.

5. Първият Супербоул е проведен на 15 януари, 1967 година. Пред 61 946 зрители в Лос Анджелис, Грийн Бей побеждава Канзас Сити с 35:10 точки.

6. Най-скромният резултат е от седмото издание на мача за титла през 1973 година. На 14 януари Маями Долфинс побеждава Вашингтон Редскинс с 14:7. Най-големият брой точки пък е отбелязан на 28 януари, 1990 година. Тогава Сан Францинско побеждава Денвър с 55:10. Това е и най-голямата печеливша разлика в историята.

7. Най-много участия на Супербоул, по 8, имат отборите на Далас и Питсбърг. Именно тимът от Пенсилвания е най-успешният с 6 победи, докато Денвър е губил решителния мач пет пъти.

8. Всеки от шампионските пръстени (около 150) струва по минимум 5 хил. долара, без да се взимат предвид молбите за позлатяване и поставяне на диаманти. Лигата също така купува и 150 бижута за загубилия отбор, които струват на половина от по-горната сума. Трофеят "Ломбарди" пък се прави от сребро с чистота от 92,5%.

9. През 1967 година 30-секундна реклама по време на първия Супербоул е струвала 40 хиляди долара. През 2014 рекламодателите (43 на брой) плащат на телевизията, излъчваща срещата, по 4,5 милиона долара за реклама с продължителност между 30 сек. и 2 минути.

10. Миналогодишният двубой за титлата е най-гледаното телевизионно излъчване в историята на САЩ със средна аудитория 111,5 млн. зрители.

11. В следващите три години домакини на Супербоул ще са Сан Франциско, Хюстън и Минеаполис.

12. През следващата година NFL за първи път няма да използва номерация с римски цифри за 50-ото юбилейно издание на Супербоул. През 2017 обаче римските знаци ще се завърнат за Супербоул LI.

13. Голямото музикално шоу на полувремето на тазвечершния мач ще бъде поверено на Кейти Пери и Лени Кравиц. През последните години на сцената на Супербоул се качиха Бруно Марс, Ред Хот Чили Пепърс и Бионсе, а някои от най-запомнящите се изпълнения са тези на Принс, U2 и Джанет Джексън.