на живо

Томас Бах: Размирна зона може да приеме част от Токио 2020

Президентът на МОК обмисля провеждането на събития от олимпийските игри в бедствени райони

Getty Images

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах излезе с интересно предложение, според което част от олимпийските събития по време на игрите в Токио през 2020 г. да се проведат в засегнатата от бедствия североизточна част на Япония. 

Кандидатура на Токио включва провеждането на 80% от събитията в радиус от 8 километра от олимпийското село, което се намира в центъра на японската столица. Въпреки това, опитите за редуциране на разходите вече подтикна преместването на няколко от състезанията извън града.

Снимка: Getty Images

След внимателен и обстоен преглед на разходите, възложен от губернатора на Токио Юрико Койке, бе предложено надпреварите по гребане и кану-каяк да бъдат изместени на около 400 километра северно от града, в един от най-засегнатите райони на Япония.

Организаторите на игрите вече обмислят провеждането на няколко мача по бейзбол и софтбол в префектурата Фукушима, която пострада от една от най-големите ядрени аварии след Чернобил, а преди това бе ударена и от опустошително цунами. 

"Ние обсъдихме идеята някои от събитията по време на олимпиадата в Токио през 2020 г. да бъдат преместени в засегнатите от бедствия райони, с цел да се допринесе за възстановяването на областта, а също така и да се даде надежда на живущите там хора," сподели президентът на МОК Томас Бах.

Бейзболът и софтболът, които отпаднаха от олимпийската програма след игрите в Пекин през 2008 г., са два от петте спорта, които ще има представители в Токио 2020. 

"Мисля, че организацията на бейзболен мач с участието на японския отбор ще има много въздействащо послание, но това не е единствената опция, която дискутираме", каза Бах.

Юрико Койке и президентът на международната централа се срещнаха във вторник и бе постигнато съгласие за формирането на работна група. Тя включва представители от Токио, от правителството, както и организатори на игрите и членове на МОК, които да намерят начин за предотвратяването на излишните разходи.

Първата среща на новата работна група е насрочена най-рано за следващия месец.