на живо

Трансджендър плувкиня стана шампионка на САЩ

Лия Томас не успя да подобри пореден рекорд

Getty Images

САЩ има първата си трансджендър шампионка в плуването. Лия Томас от университета в Пенсилвания грабна златото на 500 ярда свободен стил на шампионата в Атланта. 

Тя даде време от 4:33,24 минути, като изпревари втората Ема Веянт с 1,75 секунди. Трета остана олимпийската шампионка на 1500 м - Ерика Съливан. Този път шампионката не успя да подобри рекорда в дисциплината на Кейти Ледецки.

Томас започна кариерата си в плуването като Уил Томас, но преди 3 години промени пола си и се прехвърли при жените. Срещу нея/него се надигна огромна вълна от недоволство. 

Снимка: Getty Images

Федерацията на САЩ предприе специални мерки и затегна контрола по програмите за намаляване на тестостерона. 

"Опитвам се на игнорирам, опитвам се да се фокусирам върху плуването ми. Това, за което трябва да бъда готова, са състезанията. И да се опитам да блокирам всичко друго", каза Томас. 

Снимка: Getty Images

Темата за трансджендър атлетите беше повдигната преди олимпийските игри в Токио през 2021 г. Тогава първоначално до участие в надпреварата по вдигане на тежести при дамите беше допусната Лорел Хъбард, а след това организаторите решиха да не я включват в разпределението на отличията.