на живо

Трикольорът на раздора

Какво заплашва беларуския параолимпиец, който развя руския флаг

Знамето на Русия все пак бе развято на церемонията по откриването на параолимпийските игри в Рио де Жанейро. Това се случи при дефилирането на делегацията на Беларус. Както е известно, руските състезатели получиха забрана за участие заради системно нарушаване на допинг правилата.

Първоначално името на човека с трикольора не бе оповестено. Впоследствие самоличността му все пак бе разкрита - Андрей Фомочкин, директор на Републиканския център за олимпийска подготовка по лека атлетика.

Жестът не бе приет никак добре от Международния параолимпийски комитет. Организацията стартира разследване, а Press Association съобщи, че знамето е конфискувано. Най-вероятно постъпката ще бъде разгледана като политически протест, а на Беларус ще бъдат наложени сериозни санкции. Включително и отстраняване на целия отбор от игрите. По-вероятно е обаче да бъде отнета акредитацията единствено на Фомочкин.

Реакцията в Русия бе напълно очаквана. "Никога няма да забравим тази братска подкрепа. Мога само да благодаря на нашите беларуски колеги. В тези сложни времена те не ни забравиха. Не забравиха това, че политиката не бива да се смесва със спорта. Особено с параолимпиадата, която носи особен хуманен смисъл", коментира президентът на местния параолимпийски комитет Владимир Лукин.

Самите руски спортисти с увреждания демонстрират уменията си на алтернативни игри в Подмосковието. Те също бяха открити през миналата нощ, а церемонията се проведе в столицата. Призьорите ще бъдат наградени със същите премии, които се предвиждаха и при участие с Рио.