на живо

Турнир с награден фонд от 50 млн. долара променя света на бокса

Финалът на надпреварата ще се проведе най-вероятно през май 2018 г.

Getty Images

Нов турнир, чийто награден фонд възлиза на 50 милиона долара, ще промени изцяло света на бокса, твърдят организаторите на събитието. Надпреварата ще се нарича "Световни боксови супер серии", а трофеят от него ще бъде наименуван в чест на легенда и трикратен световен шампион в тежка категория - Мохамед Али, ще бъде златен, а дизайнерът му е Силвио Газанига - авторът на емблематичната купа на световното първенство.

"Боксът наистина има нужда от подобна надпревара", казват организаторите.

В турнирът ще вземат участие 16 боксьори в две категории. Те ще бъдат избрани сред топ 15 на ранглистите на WBA, WBC, IBF, WBO, а участието им ще бъде съгласувано с бивши състезатели, журналисти и собственици на телевизионните права. Победителят във всяка категория ще вземе по минимум 10 млн. долара, които не включват бонусите.

Организаторите планират елиминациите да започнат през юни 2017 г., като половината мачове ще се изиграят в САЩ, а другите - в Европа. Четвъртфиналите ще бъдат през септември и октомври, полуфиналите - през януари и февруари 2018 г. , а шампионите ще станат ясни през май.

Организаторите обявиха, че са в напреднала фаза за преговори с медии, които да излъчват турнира и са готови да предоставят правата за излъчване на срещите за три години напред.