на живо

Владислава Лазарова за телевизията, спорта и предизвикателствата в живота

Изпълнителният продуцент на спортните новини на bTV даде специално интервю пред в-к "Труд"

Изпълнителният продуцент на спортните новини на bTV разкрива пред в-к „Труд” интересни детайли за ежедневните предизвикателства в работата, любовта към спорта, детството и семейството си.

Пред ежедневника Владислава Лазарова споделя, че въпреки напрегнатата си работа, тя я обича и категорично заявява, че телевизията я е погълнала от раз.„Новините на практика се мислят денонощно – разказва тя. Как да бъдат интересни за всички, под каква форма да бъдат поднесени, в каква последователност да бъдат подредени, кое е добро за начало, кое е подходящо за край. Всеки надпис, всяка тема, всеки ред и всяка дума, поне в моите разбирания, трябва задължително да минат преди това през погледа, съзнанието и ръцете на продуцента на емисията. Понякога имаме емисии, в които включваме по двама-трима души от Франция, Германия, Италия, България. Във Франция имаме силен кореспондент, който следи горещите теми покрай европейското по футбол, в Германия имахме екип на мача за европейската титла по бокс на Кубрат Пулев с Дерек Чисора, в Италия бяхме пак на ниво с най-доброто на телевизията ни за финала в Шампионската лига. В момента се подготвяме и за още едно много важно футболно събитие през юли – двубоите на Левски с Марибор от втория предварителен кръг на Лига Европа, които медийната ни група ще излъчи в ефира на bTV Action и bTV, както и по bTV Radio и VOYO.BG. Като продуцент на спортните новини съм в постоянна връзка с продуцента на bTV Новините, с хората, които работят по сайта на медията ни. Няма време за отпускане, няма време за разсейване, на моя телефон имам няколко чуждестранни новинарски агенции, с които се будя, с които заспивам и които следя дори за трите спирки с метрото. Така работят всичките ми колеги от спортната редакция.”

Освен продуцентската работа в bTV, Владислава Лазарова се е впуснала и в още едно голямо предизвикателство. Тя води лекции в магистърска програма по спортна журналистика към СУ „Св. Климент Охридски“. „Един от неписаните закони на професията е никога да не отиваш неподготвен на интервю, обяснява тя на студентите. „Спортистите не са наивни и светкавично разбират кога срещу тях стои някой, който ги е подценил. Затварят се в себе си и провалът на репортера е гарантиран. Другото, което ги съветвам, е да бъдат будни, да бъдат в крак с времето. Добрият спортен журналист днес трябва да е в час с политическите събития по света, да знае и да се интересува от всичко.“

Пред в-к „Труд” Владислава разказва за любовта си към баскетбола, както и за всички спортове, с които се е занимавала през годините. „Като малка имах астма и я превъзмогнах с плуване. После минах през тениса на корт, през скока на дължина в леката атлетика, но баскетболът ме намери сам. Имах съученици, които вече тренираха, и ми беше интересно да ги гледам през прозорците на салона. Един ден треньорката дойде и ми каза, че е време да вляза в залата и да спра да зяпам отстрани. Първите си стъпки направих в Левски, продължих в Славия. После ме приеха в НСА, въпреки че баща ми беше против. Той искаше да се занимавам с журналистика, защото в училище ми вървеше литературата. Играх баскетбол от 12-годишна чак до 22-ата си година, когато изкарах няколко месеца в гръцкия Ираклис Солун.“ 

Повече за първите й стъпки в журналистиката, отговорностите и важните решения в професията, както и за незабравимите детски спомени на продуцента на спортните новини на bTV, можете да прочетете тук.