на живо

Вратарят, за когото дузпите са удоволствие (ВИДЕО)

Кейлор Навас има страхотна успеваемост при наказателните удари

Getty Images/Guliver Photos

От началото на сезона Кейлор Навас спаси три от четирите дузпи, които бяха бити срещу него. Успеваемостта от 75% обаче не е нещо ново и изненадващо в кариерата на вратаря на Реал Мадрид. Откакто пристигна в Испания през 2010 година, когато бе привлечен от Албасете, костариканският национал е отразил 7 от общо 15 наказателни удара (47%).

Изявите му при дузпите се дължат основно на многочасова усърдна работа, гледайки видео материали, подготвени от треньора на вратарите в "кралския клуб" Луис Йопис. Именно той работи с Навас и при престоя му в Леванте от 2011 до 2014 година.

Последният отразен наказателен удар от Навас бе при неделната победа с 4:0 над Севиля. Тогава той спаси удар на Кевин Гамейро в 27'.

След срещата стражът заяви, че Луис Йопис има ключова роля за неговото представяне.

Двамата заедно не изучават единствено основни неща, като това дали даден играч предпочита да стреля в левия или десния ъгъл. Те обръщат специално внимание и на движението на тялото на съперниковите футболисти при подхода им към ударите от бялата точка. Според теорията им, всеки играч се накланя на една страна преди изстрела си. Именно това движение може да даде на вратаря важна улика. Ако той го забележи, е много вероятно да разбере накъде ще бъде насочена топката.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Кейлор Навас прекарва огромен брой часове, работейки именно над този аспект от играта си. Първо - той минава през теорията, а след това се упражнява практически на тренировки с Кристиано, Бензема, Марсело и компания.

Друга от основните причини за успеха на костариканеца е стабилната позиция, която заема на голлинията. Именно така трябва да подхождат вратарите (пак според теорията), но са много малко тези, които остават спокойни и не се поддават на нервите преди удара на съперника. Навас обаче успява да го направи и впоследствие разчита на своите фантастични рефлекси, за да стигне до топката.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В допълнение вратарят на Реал използва и вид сплашване, за да разконцентрира съперника си. Преди всеки наказателен удар той приближава изпълнителя, казва му да постави топката добре и използва окуражителни думи, които обаче надали влияят точно така на футболиста срещу него.

Едно е сигурно. Всички футболисти, които в бъдеще ще бият дузпи срещу Кейлор, ще трябва да предложат перфектно изпълнение, за да отбележат гол на непробиваемия костариканец.