на живо

За историята: Ямайка праща и олимпиец в скелетона

Антъни Уотсън по стъпките на култовия отбор по бобслей

Ямайка не спира да пренаписва историята на зимните олимпийски игри. Карибската страна изуми света, като изпрати отбор по бобслей в Калгари 1988. А в Пьонгчанг 2018 за първи път ще има представител и в скелетона.

Антъни Уотсън е с баща от Ямайка, но е роден и израснал в САЩ. До 2016 г. той неуспешно опитва да си спечели място в американския отбор по бобслей, след което се прехвърля в скелетона. Ако името на спорта все още не ви говори нищо - същото е като шейничките, само дето състезателят се позиционира с главата напред...

79-ата позиция на Уотсън в световната ранглиста не бе достатъчна за място на предстоящите зимни игри. Няколко нации обаче - Австрия, Швейцария, Франция и Люксембург, отказаха полагащите им се позиции и в крайна сметка квотата бе приета от Ямайка.

"Цялата година бе като емоционално влакче на ужасите", откровен бе Антъни. Той никога не е участвал в старт от Световната купа, но завърши на 38-о място на шампионата на планетата миналата година.

"За мен е огромна чест да пиша история. Мечтая за този миг от 6-годишен и съм развълнуван, че ще представям страната си на голямата сцена".

По-рано този месец стана ясно, че Ямайка ще изпрати в Пьонгчанг и женски отбор в бобслея.