на живо

За първи път действащ спортист влиза в парламента (ВИДЕО)

Параолимпиецът Михаил Христов ще бъде депутат

bTV

За първи път действащ спортист ще бъде депутат. Параолимпиецът Михаил Христов ще съчетава ангажиментите си в парламента с подготовката си за игрите в Токио 2020.

Сред депутатите, близки до спорта, са футболният съдия Стефан Апостолов, членът на Изпълкома на БФС Камен Костадинов, както и бившият спортен министър Красен Кралев.

Най-изявеният спортист в Народното събрание е двукратната олимпийска вицешампионка в спортната стрелба Весела Лечева

На парламентарните банки ще седнат и двама бивши президенти на "Локомотив" Пловдив - Веселин Марешки и Спас Гърневски, както и спортният журналист и бивш ръководител в ЦСКА Иван Ченчев.

Волейболът в парламента пък е представен от дългогодишния вицепрезидент на федерацията Петър Кънев и от собственика на "Марек" Ивайло Костантинов.

Единственият действащ спортист сред народни представители обаче е параолимпиецът Михаил Христов.

"Задавам си един въпрос - нужно ли е българските политици да се движат с коли за 200 хиляди лева и да имат огромна охрана? Те страхуват ли се от някой?". С тези думи преди три години Михаил Христов се обърна към предишните депутати. Сега той е сред народните представители. 

"Ще се боря за тези две неща - промяна и в спорта, и в социалната политика, защото това най-близките ми теми. По тях най-много мога да помогна", споделя той.

Христов е на 26. Преди 11 години губи ръцете си при инцидент с електрически ток. Досега не е бил в политиката.

"Моята дума ще се чува, ако аз пожелая. В крайна сметка това ми е работата. Надявам се да не разочаровам никой", допълва Христов.

В края на миналата година той смени леката атлетика с таекуондото. Целта му е участие на параолимпийските игри в Токио през 2020 г.