на живо

Започна ветроходната регата „Порт Бургас“

Тази година участват рекорден брой състезатели – над 260

bTV

Започна международната ветроходна регата „Порт Бургас“.

В късния следобед в четвъртък приключиха първите гонки в акваторията на Бургаския залив. Заради дъжда и лошото време обаче се наложи някои от тях да бъдат повторени.

Тази година участват рекорден брой състезатели – над 260 – от България, Румъния, Турция, Гърция и Кипър. Най-много от тях участва в малкия клас „Оптимист“.

Регатата „се утвърди като една от най-силните в тази част на Европа, в Източна Европа и традиционно интересът от съседните страни е много голям“, коментира главният съдия Станислав Късъров.

Снимка: bTV

Децата също се вълнуват от регатата и се подготвят за нея от ранни зори.

„Най-трудното при ветроходството е на регатата е да запазиш самообладание, да не се шокираш, понеже са много лодки. А по време на карането да си съобразителен, понякога трябва хитрост и да си водиш правилно лодката“, обяснява 11-годишния Лазар Пенев, който тренира от три години и вече е участвал в няколко международни състезания.

Британската благородничка лейди Карла Стенли, която е председател на Европейската федерация по ветроходство в клас „Оптимист“, пристига утре в Бургас, за да провери дали „Марина порт Бургас“ е готова да домакинства Европейското първенство по ветроходство за 2017 г.

Вижте повече във видеото.