на живо

Бенгалския тигър носи радост на две държави

Гимнастичката Маргарита Мамун носи екзотична кръв в себе си

Getty Images

Седем златни медала от световни първенства, четири от европейски и една сладка олимпийска титла. Представителката на Русия Маргарита Мамун триумфира в Рио и във „вътрешното” съперничество с Яна Кудрявцева.

Двете обаче не са в конфликт. Дори напротив, имат време да се поздравят и да разменят прегръдки преди да се качат на почетната стълбичка.

Снимка: Getty Images

Художествената гимнастика е жесток спорт не само заради свирепата конкуренция. Всяка грешка тежи и се отразява на оценката, а за нея е отговорна само и единствено състезателката. На крехките плещи на тези красиви момичета лежи четиригодишен труд. И понякога миг невнимание е в състояние да провали мечтата ти. Както се случи с Кудрявцева, която изпусна бухалка във финала.

За това златният медал на олимпийски игри е толкова ценен. Този на Мамун не е първи за Русия, със сигурност няма и да е последен. Но нейният триумф е нещо ново за... Бангладеш.

Снимка: Getty Images

Маргарита Мамун е екзотична. Тя се отличава от своите руси съотборнички. Причината е, че във вените си носи екзотична кръв.

Бащата на Маргарита – Абдула Ал Мамун е от Бангладеш. Родената в Москва гимнастичка се гордее с произхода си.

„Мога да броя от 1 до 10 на бенгалски. Баща ми ме учеше като бях малка”, разказа гимнастичката пред „Ройтерс”.

Снимка: Getty Images

Може да не знае езика, но това определено не ѝ пречи да има хиляди фенове в родината на баща си. Причина за това е, че гимнастичката е представяла Бангладеш за девойки, преди да бъде извикана в тима на Русия. А и прякорът ѝ не е случаен. Често я наричат Бенгалския тигър.

Маргарита Мамун не изглежда свирепа, нито има остри зъби. Тя умее да изчаква в сенките, да преценява точния момент и тогава да напада своите противнички... с грация и безгрешни изпълнения на лента, обръч, бухалки и топка.

Тигърът вече е златен, а конкурентките тръпнат в очакване кога отново ще нападне!