на живо

Живот след гимнастиката (ВИДЕО)

Християна Тодорова за мечтите след олимпийския медал

Как елитните спортисти се адаптират към живота след като кажат "край"? Игрите в Рио бяха последни за момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика, който спечели бронз с цената на злато. От тях в залата остава само Любомира Казанова. За какво мечтае обаче една от най-добрите ни гимнастички - Християна Тодорова, която сложи край на кариерата си? С нея се срещна репортерът ни Валери Генов.

Тодорова, едно от "златните" момичета, определи бронзовия медал от олимпийските игри като "най-трудно спечеленото отличие".

„Очакванията на цяла България бяха да вземем медал и трябваше да ги оправдаем. Това беше една наша мечта. Тренирахме, имахме надежди, че ще стигнем до отличие, но не вярвахме чак толкова, че всъщност може да се случи. Сякаш ни беше страх да си повярваме. За нас този бронзов медал е като златен”, сподели Тодорова.

Християна останала изненадана от емоционалното посрещане у нас при пристигането от Бразилия. „До колкото разбрах е имало около 400 човека на летището, което е невероятно.”

За Тодорова и нейните съотборнички олимпиадата в Рио беше последното състезание. То завърши с 81-и медал. Сега идва ред на новите момичета в ансамбъла. Християна призова за по-умерени очаквания към тях.

„Много са качествени всичките. Надявам се, че ще се получат нещата и те ще успеят да достигнат мечтите си, но е нужно време. Не трябва ние, публиката, да ги натоварваме с такова напрежение, защото са мънички и тепърва ще достигат големите върхове. ”

Самата Християна започва да тренира художествена гимнастика от 4-годишна. Признава, че гъвкавостта е постигнала с много тренировки и постоянство. Притежава канадско гражданство, но се радва, че е останала в родината си.

„Можех да се състезавам за Канада, но съм тук, защото винаги страшно много съм обичала България”

Християна определи Илиана Раева и Ина Ананиева като „хората, сбъднали нейната мечта”:„Те са в основата на абсолютно всичко. Благодаря им”

Гимнастичката разкри откъде момичетата са черпели мотивация след инцидента с Цветелина Стоянова. „Илиана. Тя не знам как намери сили, как намери начин да ни вдигне и мотивира, но успя да го направи. Мисля, че да останем и да играем на европейското беше най-правилното решение”

Християна изрази благодарността си към Любомира Казанова, която замени Стоянова за европейското първенство и игрите в Рио.

„Не съм вярвала, че ще успее за два месеца да влезе в такава форма, че да прави нещата, които ние сме правили 8 години. Тя ни спаси. Спаси нашата мечта, целия ансамбъл, целия отбор, целия екип”

Тодорова сподели, че състоянието на Цветелина Стоянова се подобрява.

„Вече прави по няколко крачки. За олимпиадата – честити ни, а след това си говорихме за други неща, извън спорта. Тя няма нужда да се затормозява. Тежко и е, няма как да седи и да се смее, въпреки че се опитва. Непрекъснато я караме да се усмихва. Ако има воля и иска, ще се оправи.”

Цялото интервю с Християна Тодорова: