на живо

Златан Ванев: Загубихме един голям българин днес (ВИДЕО)

Шампионът в три различни категории разказа спомените си за Иван Абаджиев

Златан Ванев: Загубихме един голям българин днес (ВИДЕО)

"България загуби един голям българин днес. Пълен професионалист и човек с голямо сърце", каза единственият в света състезател по вдигане на тежести, печелил световни титли в три различни категории (70, 77 и 85 кг) - Златан Ванев.

Той не скри болката си от кончината на дългогодишния си треньор в националния отбор по щанги, под чието ръководство постигна най-големите си успехи - Иван Абаджиев. Днес (25 март) обявеният за най-добър треньор на България за ХХ век издъхна в Германия, където за него се грижеше дъщеря му Ангелина.

"Напусна ни един голям, велик човек, един човек със страшно добро сърце, най-великият треньор за всички времена. Той е човекът, който е виновен за това, което сме в момента – шампиони, с които България се гордее. Най-голямата основа на това е господин Иван Абаджиев. Дълбок поклон пред светлата му памет. Аз го помня с това, че той беше един страшно стриктен човек, голям националист, който милее страшно много за България. Той е човек, който направи така, че България да плаче от радост, когато ние бяхме на подиума. Имам доста спомени с него. Страшно много го уважавам и ще продължавам да го уважавам", каза Ванев пред bTV.

Четирикратният европейски шампион разказа и интересна случка от 2000 г., когато подобри световния рекорд в категория до 77 кг на европейското първенство.

"На 19 април 2000 г., когато се роди моя син, го помолих да ме пусне да отида до Шумен да запиша името на сина си. Той ми каза „Невъзможно! Ти имаш дълг към България! Когато станеш европейски шампион, тогава веднага можеш да отидеш”. Европейското беше една седмица след това, отидох, станах шампион, направих световен рекорд. Вечерта веднага ми каза: „Вече може да отидеш, да запишеш сина си и след една седмица те чакам пак на лагер”, спомни си Ванев, който пръв съобщи в социалните мрежи за кончината на легендарния наставник.