на живо

Златните волейболистки: Публиката притесни съперниците, а на нас ни даде крила

Златните волейболистки: Публиката притесни съперниците, а на нас ни даде крила

За втори път в историята българският женски национален отбор по волейбол спечели Златната лига. След като триумфираха през 2018 г., в неделя (20 юни) "лъвиците" успяха да победят с 3:1 гейма във финала Хърватия и отново да вдигнат трофея, този път пред публиката в Русе.

Именно зрителите са били един от стимулите за момичетата на селекционера Иван Петков, а емоцията, която им придадоха се отрази и на отличното им представяне на терена.

"Беше неповторимо. Дълго време не бяхме играли пред публика. Тази в Русе беше уникална. Другите отбори бяха доста притеснени заради атмосферата в залата, а на нас ни дадоха крила", категорична беше Емилия Димитрова в студиото на "Тази сутрин".

Снимка: Lap.bg

"Първият мач пред публика беше много странен. Беше много емоционален момент. Самият шум в залата беше странен за понасяне в началото. Като отбор не се бяхме събирали от доста време. Те отсъстваха по щастливи причини, аз - заради контузия. Реално това е нашето първо лято заедно. Не беше най-добрият ни мач финалът. Не го изиграхме с най-добрата игра. Победата е важна, но ние сме амбициозни и знаем, че трябва да подобрим играта си и да търсим много по-добро представяне за европейското първенство. Това изисква много труд. Те не са много време с децата си, на лагери сме дълго време. Имаме няколко дни почивка. Започваме и не се свършва до септември месец.", добави капитанът Елица Василева.

Снимка: Lap.bg

Емилия Димитрова и Христина Вучкова се завърнаха на волейболното игрище след раждания. Децата, които им стискат палци вкъщи и се вълнуват за успехите им са нов, огромен стимул за добро представяне.

"Не сме само ние. Има доста спортистки, които се завръщат. Силата, която имаш е уникална. Само жена, на която ѝ се е случвало такова хубаво нещо, може да потвърди. Тази отговорност я усещаш по съвсем различен начин на игрището. Чувстваш се на съвсем друго ниво - ментално, физически. Просто е прекрасно", разкри Вучкова.

"Лъвиците" не пропуснаха да благодарят и на треньорския щаб, който беше в основата на успеха в Златната лига.

Снимка: Lap.bg

"Работят много усилено, за да ни поставят в по-лесни ситуации и на тренировки, и на мачове. Усърдни са, помагат ни във всеки един момент. Благодарни сме за това, което правят за нас", каза Димитрова.

Подкрепа по време на важните мачове българските волейболистки получиха и от футболната легенда Христо Стоичков.

"Той ни звънеше и след двата мача, пожелаваше ни успех. Беше много мило. Първия път, когато видяхме него, всички бяхме в шок, много щастливи. Когато на другия ден ни се обади да ни честити, беше много голяма еуфорията. Благодарим за подкрепата", заяви Василева.

Снимка: Lap.bg

Пред момичетата предстоят около 2 седмици почивка, а след това започва подготовката за европейското първенство. Тази година то ще започне в средата на август и в 4 балкански държави - България, Румъния, Сърбия и Хърватия. "Лъвиците" ще играят мачовете си в Пловдив.

"За нас беше важна тази стъпка, беше ни първата цел. Имаме около 2 месеца подготовка, след което идват по-сериозните мачове срещу по-сериозни отбори. Ще имаме контролни срещи, за да видим къде се намираме в подготовката си и август в Пловдив ще очакваме всички да ни подкрепят. От 14-15 години сме заедно. Много неща сме преживели и сега се надяваме и още някой друг медал да спечелим заедно. ", каза Димитрова.