на живо

Джокович: Бях на седем, гледах как падат бомби и мечтаех за "Уимбълдън"

Малко обърка годините

 

Новак Джокович си осигури 10-и финал на "Уимбълдън". Сръбският ас ще има шанс за реванш срещу защитаващия титлата си Карлос Алкарас.

В интервю след вчерашния мач с Музети Ноле беше емоционален, говори за детството си, но малко обърка годините си.

"Винаги съм казвал, че "Уимбълдън" е моята детска мечта. Вече няколко пъти разказвах една история, но си струва да я повторя. Бях седемгодишно дете в Сърбия, слушах бомбите да летят над главата ми и мечтаех да играя тенис на централния корт на най-важния корт в света", каза Джокович.

Важно е да се уточни, че НАТО бомбардира Сърбия през 1999 г. когато 24-кратният шампион от Големия шлем е на 12 години.

Снимка: БГНЕС

"Направих си трофей за победител в "Уимбълдън" от материалите, които намерих в стаята. Застанах пред огледалото и казах, че ще бъда победителят в този турнир. Тази визуализация беше много важна, но не достатъчна.

 

Имах огромна подкрепа от цялото семейство. Беше невероятно пътуване, което жена ми, а сега и децата ми, изминаха с мен. Не приемам нищо за даденост и се наслаждавам всеки път, когато съм тук. Много съм щастлив, че отново съм на финала, но не искам да спирам и се надявам да спечеля този турнир в неделя", каза Джокович.

Той достигна финал на Мейджър за първи път след US Open 2023. Кариерата му включва 16 сезона с поне един финал от Големия шлем. По този показател той изпревари Роджър Федерер и Рафаел Надал, които имат по 15.