на живо

Министърът на спорта: Държавата не може да строи частни стадиони към момента, но може да не пречи

Радостин Василев покани на среща собствениците на ЦСКА и "Левски"

Министърът на спорта: Държавата не може да строи частни стадиони към момента, но може да не пречи

Новият министър на младежта и спорта Радостин Василев заяви, че държавата няма финансовата възможност да изгради нови частни спортни съоръжения, но по никакъв начин няма да пречи на клубовете да модернизират съществуващите, които използват. 

В тази връзка той покани на среща преди Коледа собствениците на футболните ЦСКА и "Левски", за да говорят за проблемите с базите на "червените" и тежката финансова ситуация при "сините".

"Не съм видял нищо нередно с търга за базите на ЦСКА. Изискал съм пълна документация от отговорното дружество. Другата седмица ще организирам среща между ръководството на ЦСКА и ръководството на дружеството задно с експертите в ММС, за да поставим този въпрос открито на обществеността. През последните седмици нападките от едната и другата страна не изясняват казуса. Той е започнал още преди доста години, продължава и до днес. Тези неща, за да има обществено спокойствие, трябва да бъдат разрешени в най-скоро време. Имам тази възможност. Засега ще изчакаме с отдаването на тези имоти. Не са ми предоставени документите за търга, когато дойдат страните, ще говорим открито. След срещата другата седмица с клубовете, за които спрях търга за отдаването на имотите, ще поканя ръководството на ЦСКА да дойде в министерството. Дори Гриша Ганчев, който имаше публични претенции към дружеството, което е отговорно за Борисовата градина и Панчарево и заедно да кажем каква е реалната ситуация. Паралелно с това ще поканя ръководството на "Левски", защото те също са в много тежко състояние, доколкото разбирам. Трябва да покажем еднакво отношение. Ще се опитам на най-големите ни клубове да съм полезен по всякакъв начин", каза Василев.

Снимка: Lap.bg

Той уточни, че неразбирателството между "червените" и дружеството "Сердика спортни имоти" е от години, а всички резултати от срещата ще бъдат публично оповестени.

"Председателят на Управителния съвет на "Сердика спортни имоти" ми предостави една папка с документи. Неговите устни обяснения са тези, които беше дал пред медиите и преди това, които и министър Кузманов беше казал. Ще анализираме информацията и по време на срещата с ръководството на ЦСКА, която ще е пред медиите, ще разрешим този казус. Министерството в рамките на закона ще съдейства. По отношение на обсъждания на ниво "Община", ние там нямаме касателство. Договорът не е тайна. Може да го публикуваме, за да се види редът за приспадане на инвестиция с държавна комисия оценителна, която има стандарти, по които работи. За мое нещастие този казус е от 4-5 години. Нямам обяснение защо моите предшественици са оставили нещата да стигнат дотук и той да се "взриви" в първите дни на моето управление. От тук нататък той ще бъде публичен, за да могат тези, които искат да инвестират, да получават вземания, да са максимално защитени.", категоричен е новият министър.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Василев заяви, че с ръководството на "Левски" ще разговаря за тежката финансова ситуация, в която се намира клуба в последните години. По време на преговорите за коалиционно споразумение "сините" обвиниха Василев в лобизъм в полза на ЦСКА.

"Срещата с "Левски" ще е на тема "Общо състояние на клуба". Това е един от двата най-големи отбора. Виждам, че имат изключително тежки моменти. Ще направя среща и с останали спортни и футболни клубове. Спортът не е само футбол. Знам, че е много интересен. "Левски" и ЦСКА са съперници на терена, но всички се налага да работим като приятели за развитието на спорта", каза той.

Василев не отговори конкретно какво е отношението му към преизбирането на Борислав Михайлов за президент на Българския футболен съюз, но беше категоричен, че намесата на държавата по казуса няма да застрашава лиценза на България в УЕФА.

Снимка: Lap.bg

"Моят отговор е ясен, не е необходимо да бъде изричан. Знаете какъв е той. Няма никакъв шанс да изгубим лиценза от УЕФА. Аз съм бил адвокат и съм работил с УЕФА 10 години. Държавата по никакъв начин няма да се намесва в тези сегменти, в които се забранява. Няма да участва нито в лобиране за избор на президент, нито в органите на управление, нито ще помага или пречи на кандидатите. Държавата ще защитава обществения интерес в спорта, а футболът е част от него", каза той.

За свой приоритет Василев посочи спирането на корупцията в спорта и въвеждането на нов начин на финансиране на федерациите и спортистите. Новият министър заяви, че се надява бюджетът за неговия ресор да бъде увеличен двойно.

"Държавата трябва да инвестира сериозно в спортната инфраструктура. Независимо от тези спорадични строителства, като цяло тя е в много тежко състояние. Държавата не може да инвестира в строителство на частни стадиони, но може да не пречи, стига то да е открито, законосъобразно и да защитава националния интерес. Мисля, че един от основните елементи на моето управление, ще бъде абсолютната промяна на спортната инфраструктура във възможно най-кратки срокове. В тази връзка съм говорил с министъра на финансите и премиера, че на сектор "Спорт" му трябва драстично увеличаване на бюджета. Бюджет, който да не бъде откраднат, а да бъде инвестиран по най-прозрачния начин. Реалистично е да има поне двойно увеличаване на последния бюджет. Дали е възможно, ще уточнявам тепърва на Министерски съвет. Няма да чакам дълго, тъй като имам амбициозен план, който повече от 12 години чакам да реализирам.", каза Василев и добави:

"Ще правя това, за което има средства, с нулева толерантност към корупцията. Искам да изчистя финансирането на спортните федерации, да променя методиката на финансиране, която е с една формула и приоритизира определени спортни федерации, други, особено по колективни спортове, остават с малко финансиране. Няма лобита на федерации вече. Ако е имало, те са останали в миналото и мисля, че от 3-4 дни го разбират. Има правила и няма пристрастия. Спортът е за всички. Министерството управлява публичен ресурс. Аз, като министър, съм отговорен за парите на хората и никакви лобита не могат да повлияят на едно аргументирано решение. Идеята е да вдигаме парите за спорт, а не да ги намаляваме, да отмъщаваме. Това финансиране трябва да достига до крайните реципиенти, защото виждам, че има средства в някои пера, а там цари разруха и хаос", категоричен е той.

Друг от приоритетите за новия министър ще бъде построяването на нов национален стадион.

"Идеята за национален стадион е заложена в коалиционното споразумение. Надявам се да бъде реализирана в този мандат. Длъжен съм да го изпълнявам и ще направя всичко възможно, ако мога, да поставя началото. Смятам, че, ако се действа открито, експедитивно и професионално, е възможно построяване на едно съоръжение. Ние ще направим всичко възможно да реализираме тази политика. Държавата пречи не само по отношение на стадиона на ЦСКА, а и пречи през последните години, както на спортистите, така и на спортните федерации, клубове. Докъде пречи от некомпетентност, докъде от мимикрия на цялата структура... Забележете нашите съседи - те също имат "Зелена сделка", също имат организации, които се грижат за опазване на околната среда, също имат затруднения, свързани с COVID-19, но успяват да подобрят своята инфраструктура. Ние сме на националния стадион, на когото последният му ремонт е бил преди 20 години и не считам, че той отговаря на средно европейско ниво за футболни мачове. Не мога да приема, че при целия този разход и грабеж, който се е осъществявал, е нямало пари за спорт", каза Василев.