на живо

67 фенове арестувани заради убийство на полицай на волейболен мач

Четири месеца разследват случилото се в Атина

67 привърженици са арестувани в Атина заради трагичната смърт на полицаи по време на волейболен мач в Атина. Това съобщи началникът на полицията в Гърция Димитриос Малиос. 

31-годишният Йоргос Лигеридис беше ударен от сигнална ракета в началото на декември пред стадион в Атина, където фенове на волейболни отбори на Панатинайкос и Олимпиакос предизвикаха безредици. Полицаят беше откаран веднага в болница, където претърпя ампутация на крака, а за жалост след това почина. 

През изминалите 4 месеца в Гърция се проведе разследване, като се стигна до арести на 67 привърженици. 

"Получихме доказателства за наличие на криминална група, съставена от 158 човека, който най-късно от 2019 г. извършва престъпления и действа главно в Атина, Волос и Янина", съобщи Малиос.

В полицейската акция са претърсени 58 жилища и 15 автомобила. Намерени са 15 огнестрелни оръжия, както и дървени палки, ножове, дрога и маски. 

63 от арестуваните са обвинени в участие в хулигански прояви по време на спортни надпревари и ще бъдат съдени по бързата процедура. 

Случилото се на 7 декември 2023 г. предизвика огромен обществен скандал и протести от страна на служителите на реда, които охраняват спортни събития. 

Снимка: БГНЕС

Непосредствено след инцидента бяха арестувани 424 душ, в това число и 18-годишният, който е пряк извършител на престъплението и е виновен за нараняванията на полицая.