на живо

FIVB плащала по 74 000 евро на треньора на волейболистките

Стигнахме ги...кенийците

FIVB плащала по 74 000 евро на треньора на волейболистките
 

Селекционерът на женския национален отбор по волейбол Лоренцо Мичели получава 37 000 евро годишно. През последните два сезона сумата се поема изцяло от международната федерация FIVB.

Това съобщи Sportal.bg, позовавайки се на програмата Volleyball Empowerment на световната централа, от която се възползва родната федерация.

За въпросната програма говори преди време и президентът на БФВ Любо Ганев. Тя има за цел да подпомага развитието на волейболната игра в целия свят. Едно от условията отделните федерации да могат да кандидатстват за финансиране за национален селекционер е той да бъде чужденец.

Справката в официалния сайт на Volleyball Empowerment показва точната сумата, която БФВ получава за заплащането на Мичели през 2023 и 2024 г. От FIVB отпускат по 72 000 швейцарски франка (приблизително €74 000), като по потвърдени от нашата федерация данни това е и цялото заплащане на италианския треньор в България.

Снимка: fivb.com

От родната централа също така потвърдиха, че отново ще кандидатстват за финансиране от FIVB. Не е ясно дали това финансиране, ако то бъде отпуснато, ще бъде използвано за Лоренцо Мичели, чието бъдеще начело на България все още не е сигурно, или за подписалия дългосрочен договор с родната федерация мъжки селекционер Джанлоренцо Бленджини.

"Кандидатствахме в Международната федерация по волейбол по специална програма за подпомагане на националните отбори с чуждестранни треньори и спечелихме проект за две години. Заплатата на Лоренцо Мичели идва от FIVB. През юли още кандидатстваме точно по тази програма.

По същата програма кандидатства и Кения, а сега се класира за участие на олимпийските игри в Париж. Сега Мичели ще продължи да помага на националния отбор до 20 години, след като контрактът му на практика изтече", обяви Ганев на среща с медиите на 18 юни.