на живо

Английският селекционер: Няма да ви пея химна! (ВИДЕО)

Лий Карсли е роден в Бирмингам, но е играл за Република Ирландия

 

Селекционерът на Англия Лий Карсли шокира журналистите като заяви, че няма никакво намерение на пее химна преди мача с Република Ирландия от Лигата на нациите днес (7 септември). 

Мачът е в Дъблин и ще бъде дебют за специалиста, който е наясно, че скоро вероятно ще трябва да предаде поста на някой по-именит. Карсли водеше тимът до 21 години на Англия и логично "прескочи" при мъжете след оставката на Гарет Саутгейт, подадена след загубения финал на европейското първенство. 

Снимка: Reuters

Предвид, че Лий е бивш национал на Република Ирландия, медиите веднага наостриха уши за скандал, породен от кървавите отношения в миналото между двете страни. 

Истината обаче се оказа доста по-семпла. Карсли използва последните минути в мача, за да се съсредоточи.

 

"Слушах химна и с отбора до 21 години, но точно в тези моменти се изключвам, влизам в "Зоната". Мисля за съперника, за първите ни действия на терена. Уважавам химните и на двете страни, наистина", категоричен е той.

Снимка: Reuters

"Това забавяне между загрявката и мача заради химните... Винаги съм опитвал да запазя фокуса си тогава. Установих, че точно тогава умът ми блуждае. И като футболист ми се случваше", добави той.

Феновете се разделиха на две след тези изказвания. 

Една част приеха изказването на Карсли за нещо нормално. 

"Стига да подготви добре отбора, няма значение дали пее химна", категорични са те.

По-консервативните обаче се разбунтуваха. 

Снимка: Reuters

"Ако има политическа причина да не пее химна, трябва веднага да бъде уволнен", призоваха те.

В началото на 19-ти век Република Ирландия и Великобритания стигат до въоръжен конфликт, след като страната обявява независим статут. Следват години с битки и терористични нападения. През 1949 г. Република Ирландия обявява своята независимост, но това не спира конфликтите и кървавите нападения, тъй като ирландците считат, че и Северна Ирландия трябва да бъде част от тяхната държава. И до днес британските власти трябва да се справят с действията на по-радикалните привърженици на идеята.