на живо

"Бях в гроба, мъртъв за целия свят" (ВИДЕО)

Историята на Паулиньо - от Полша и Литва, през Барселона и Китай до националния отбор на Бразилия

 

Цялото му име е Жозе Пауло Безера Масиел Жуниор. За футбола е като Паулиньо. В момента е на 35 и играе за Коринтианс, но е преживял истории достойни за филм.

Футболната му кариера започва в Литва и Полша, след това минава през Китай, за да облече фланелката на Барселона и бразилския национален отбор, за който той игра от 2011 до 2018 г.

В изповед пред The Players Tribune Паулиньо разкри подробности от вълнуващия си живот напълно искрено.

"Беше юни месец, играем приятелски мач с Аржентина в Австралия. Меси се приближава до мен. Готвим се за пряк свободен удар. Меси се приближи, погледна ме в очите и каза: "И така? Ще дойдеш ли в Барселона или не?" Дори нямах време да помисля. Просто отвърнах: "Ако ме искаш, ще дойда".

Рядко се разсейвам по време на мач, но след това изречение не можех да мисля за нищо друго. Той сериозно ли? Защо каза това? Господи, какво става!? По това време едва ли някой би повярвал, че Барселона изобщо се интересува от мен. Играех в Китай. Мислех, че се шегува, че ми пуска муха в главата, за да разконцентрира. Но беше просто приятелски мач. След мача изпратих фланелката му на охраната. Той отвърна със същото. Чакай, това истина ли е? И докато се освестя, ето ме отново в Китай.

Обадих се на мениджъра, казах: "За бога, полудявам! Просто ми кажи дали това е вярно или не?+. Той каза: "Е, сложно е. Може би...".

Изпратих съобщение на Неймар, но той беше зает с трансфер, така че не знаеше какво става. Преди това се наслаждавах на Китай, с жена ми и децата. Имах страхотен живот, играех добре, бях напълно спокоен. И тогава, някъде в края на август... приятели от Бразилия са ми на гости в Китай и мениджърът се обажда и казва: "Готово! Ела в Барселона да подпишеш документите".

Честно казано, не повярвах. Попитах го дали ме дразни. Той отговори отрицателно и повтори, че трябва да съм в Барселона още на следващия ден. Беше четири сутринта. Взех чантата си, качих се на самолета, погледнах през прозореца и си спомних... Меси", връща лентата Паулиньо. За каталунците той игра от 2017 до 2019 г., записвайки 34 мача и 9 гола.

Пристига в Европа като тийнейджър. Във Вилнюс обаче се сблъска с расистки обиди, които му докарват депресия.

"Бях на 19 години. Лежах вкъщи цял месец, депресиран. Беше лятото на 2008 г. Меси спечели тройната корона през този сезон с Барселона, а аз - на дивана. Мислех какво да правя с живота си. Казах на родителите ми, че с мен е свършено. Не знаех какво да правя, не можех да сменя дори една крушка. Бившата ми съпруга ме убеди, че това би било несправедливо към родителите ми. И беше беше права. Продължих.

Трябваше да започна от нулата. В четвърта дивизия на Бразилия. Пао де Асукар. Това не е точно Шампионска лига. Пътуваш осем часа с автобус, започвайки при 40 градуса по Целзий. Първоначално си казах, че няма да издържа. Но малко по малко, с тренировки и мачове, изтрих цялата негативност. И отново бях щастлив", не крие трудностите бразилският полузащитник.

От четвърта във втора лига, а след това трансфер в елитния Коринтианс. Там той срещна човек, който промени живота му.

"Той е като втори баща за мен. Професор Тите. Ставам емоционален, когато говоря за него. Свързани сме по начин, който надхвърля футбола. Щом ме погледне в очите, той знае дали съм добре или нещо не е наред. След страхотен сезон в Коринтианс през 2011 г. спечелихме титлата, имаше оферти за много от нашите играчи, Интер искаше мен. Луда ситуация. Трябваше да отговоря в рамките на 15 минути.