на живо

Отиде си Кайзер Франц

Легендата Бекенбауер почина на 78

 

Легендата Франц Бекенбауер почина на 78, съобщават германските медии. Новината беше потвърдена от семейството на великия футболист.

В последно време здравето му сериозно се влоши. В края на 2023 г. неговият брат Валтер притесни цяла Германия с думите: "Ако кажа, че той е добре, ще излъжа, а аз не обичам да лъжа. Той не се справя добре. Състоянието му лавира – ту се подобрява, ту се влошава“. 

Бекенбауер се скри и от медийното пространство. Той живееше в Австрия. В последната си публична изява сподели, че почти не вижда с едното око, а също така трябва да полага грижи за сърцето си.

 

Бекенбауер е световен шампион с ФРГ (Федерална Република Германия) и като играч, и като треньор. Създател на ролята "либеро" - изтеглен централен бранител, умеещ да подава като плеймейкър.

"Кайзера", както го наричат, е в основата на възхода на Байерн Мюнхен, с който спечели титлата в Германия 4 пъти и стъпи на европейския връх в три поредни сезона между 1973 и 1976 г.

През това време бе капитан на отбора на ФРГ и стана европейски шампион през 1972-а и световен две години по-късно.

В края на футболната си кариера помогна на Хамбургер да триумфира с титлата в Бундеслигата през 1982 г.

През 1990 г. Бекенбауер, вече като селекционер, триумфира на мондиала с ФРГ, превръщайки се в първия, извел тима си до световната титла и като футболист, и като треньор.

Към постиженията му добавяме и първото място във Франция с Олимпик Марсилия през 1991 г., Сребърната салатиера с Байерн (1994 г.) и Купата на УЕФА с баварците през 1996 г.