на живо

Приключи с футбола преди 30 и ще стане милиардер

Играл във Висшата лига показва завиден бизнес нюх

 

Хосе Игнасио Пелетейро, накратко Хота, може и да не ви говори нищо. Бившият испански футболист прекара голяма част от кариерата си в Англия, където носи екипите на Брентфорд, Бирмингам и Астън Вила. Стигна до Висшата лига, но спря със спорта преди да навърши 30.

Сега обаче Хота попадна в новините заради завидния си бизнес нюх. Благодарение на него се очаква до 3 години той да натрупа състояние от над 3 млрд. паунда.

"Футболът трябва да кара личностите да изпъкват. Правех каквото каже мениджърът, но не ми беше приятно. Беше трудно решение, защото казвах "не" на толкова много пари, но бях обичал футбола толкова много, че никога не беше заради парите. Загубих мотивацията си, но имах друг голям проект в ума си. Вече бях решил за новия си бизнес, но от футбола не ми оставаше време.", разказа Хота.

 

Испанецът инвестира в компания за земеделски технологии, която вече работи с правителството в родината му. Очаква се до година тя да струва 600 млн. паунда, а след 3 години - 5 пъти повече.

"Обичам да поемам рискове и след като разработихме технологията, се оказа, че работи. Да, похарчих милиони, но сега ще ми се върнат. Чувствам се много горд, защото много хора ми казваха, че съм луд и си давам парите на вятъра. Сега същите тези хора ме поздравяват."

"Преговаряме с още няколко правителства по света и големи компании от САЩ. Мисля, че в земеделието сме нещо като IPhone. Нали се сещате? Преди имаше писма, факсове и телефони, сега всеки носи смартфон в джоба си. И ние така - цялата земеделска технология в една машина."

Хота игра още за Ейбар, Алавес и Селта в Испания. Окачи бутонките през 2021 г. след общо 327 мача в професионалния футбол, в които записа 65 гола и 29 асистенции.