на живо

Саудитска Арабия и Гърция искат Мондиал 2030

Строят три супер модерни стадиона на километри от България

Катар още обира овации за организацията на световното първенство в края на 2022 г. Това кара и съседната Саудитска Арабия да кандидатства за Мондиал 2030.

За тази цел саудитците вече търсят партньори за организирането на най висшия футболен форум.

Бин Салман и кралското семейство, управляващи Саудитска Арабия, имат намерение 75% от мачовете да се играят в страната, а останалите 25% - при съорганизатори. Като възможни партньори се споменават Египет и Гърция, а днес излязоха подробности как примамват комшиите ни.

Според различни изявления вече са провеждани тайни срещи между страните, а планът на арабите е да построят три супер модерни стадиона в Гърция.

За да имат шанс, арабите трябва да спечелят гласовете на Азиатската футболна конфедерация, както и гласовете - 52, държани от африканските членове на ФИФА, които биха подкрепили кандидатурата на Египет.

Южна Америка също иска да приеме най-добрите отбори в света - Аржентина, Чили, Уругвай и Парагвай, ще подадат обща кандидатура.

Очаква се такава и от Испания и Португалия, които ще имат подкрепата на УЕФА. Преди това имаше идея Украйна да се присъедини към тях, но е трудно да се очаква, че това е реалистично.

Решението за домакинство на Мондиал 2030 ще бъде взето през 2024 г. Следващото световно ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико през 2026 г.