на живо

Скандал в Германия! Всеки пети иска по-бял национален отбор

17% смятат за срамно, че капитанът на Бундестима Илкай Гюндоган има турски корени

 

21% от германците биха искали да видят повече национали с бяла кожа. 17% смятат за срамно, че капитанът на Бундестима Илкай Гюндоган има турски корени.

Това са част от резултатите, публикувани в събота от ново представително проучване, което Infratest Dimap проведе през април за списание WDR Sport inside.

Проучването вече предизвиква брожения - предвид факта, че 66% от анкетираните намират за положително, че играчи с мигрантски произход са част от представителния тим на Юлиян Нагелсман.

"Около 1/5 от всички германци биха искали по-бял национален отбор", се казва в публикация в Instagram на AfD.

"Сред привържениците на "Алтернатива за Германия" (бел. ред. - AfD е дясна, парламентарно представена партия в Германия) почти всеки втори човек - 47% иска по-бял национален отбор", пише Sportschau.

Проучването е проведено сред 1304 имащи право на глас избиратели в Германия като част от новия документален филм на ARD "Единство, закон и многообразие – националният отбор между расизма и идентификацията".

 

Във филма авторът и водещ Филип Авуну изследва въпроса как се е развил делът на мигрантите в германския национален отбор през последните десетилетия и какво казва това за германското общество. В разговорите с настоящи и бивши национални играчи става ясно, че много от тях са страдали от расистка враждебност и в някои случаи все още страдат.

Първият чернокож в Бундестима - 43-годишният Джералд Асамоа говори за периода си в Хановер 96 и Котбус през 1997 г.: "Играчите също бяха много агресивни. След това ме обиждаха 1000 пъти на расистка и нацистка основа. Това беше нормално."

Резултатите са обобщени в статия, озаглавена: "Проучване за расизма – всеки пети иска повече бели национални играчи".

В Instagram и в платформата за кратки съобщения X коментарите не спират. "Какво проучване!", коментираха някои потребители. "100% от германците смятат, че това проучване е глупост", добавя друг. "Ненужно", "гадно", "смущаващо" са едни от най-меките прилагателни, които другите потребители използват, за да опишат изследването.

Един от най-харесваните коментари обобщава мислите на хиляди потребители в Instagram: "Подобни проучвания и публикации помагат да се облекчи ситуацията тук в страната. Страхотна журналистика." Самата публикация в Sportschau досега е събрала над 100 000 харесвания.
Шкодран Мустафи, световен шампион от 2014 г., си спомня как той и съотборниците му са били под наблюдение: "Кой пее националния химн? Кой не го пее? Интегриран ли си, не си ли интегриран? Благодарен ли си, че можеш да играеш за Германия или не?"

Говорителят на спортната политика на AfD, Йорн Кьониг, вижда расизма в Германия като "не много важен проблем." "Разликата не е между имигранти и местни жители. Разликата е между хората, които се справят в ежедневието, и тези, на които им е по-трудно.

Защитникът на Байер Леверкузен Джонатан Таа, който самият е бил изложен на расистка враждебност като младеж, както разказва в "Единство, закон и разнообразие", се надява, че разнообразието на германския отбор ще вдъхнови феновете: "Ние сме отбор и след броени дни приемаме европейското, където искаме да постигнем успех заедно за Германия. И да, ние сме Мюлер, но също така сме Таа и Гюндоган и всички преследваме една цел."

"Ние самите сме ужасени, че резултатите са такива, каквито са, но те също така са израз на социалната ситуация в Германия днес", допълват авторите на документалната лента.

Отношение по скандала взе и защитникът Йосуа Кимих.