на живо

Африканският футболен 007: Друго име, други години, друга родина

Обвиниха Гелор Канга "Цървена звезда", че е сменил самоличността си

crvenazvezdafk.com

Светът на футбола е пълен с изненади! Дори да сме свикнали с обратите в срещите и неочакваните голмайстори, някои истории ни оставят без думи. 

Като скандала с нападателя на сръбския шампион "Цървена звезда" Гелор Канга. Според Футболната федерация на Демократична република Конго, 30-годишният футболист не носи това име, по-стар е с 5 години и дори не е роден в Габон, въпреки че има 47 мача за националния тим. 

Снимка: crvenazvezdafk.com

Канга, който в Европа игра не само за "Звезда", а и за руския "Ростов" и чешкия "Спарта", всъщност бил роден в Демократична република Конго, в столицата Киншаса на 5 октомври 1985 г. Истинското му име не е Гелор Канга Кану, а Киаку-Киаку Кианга. Според настоящата му картотека обаче той е с 5 години по-млад (1 септември 1990 г.) и е роден в Ойем, Габон. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Guelor Kang  _8 (@guelor1990)

За какво му е на един футболист да променя самоличността си, като истински Агент 007?

Според африканските медии, когато той осъществил трансфер в габонския "Мангаспорт" през 2007 г., от ръководството осъзнали, че нямат право на още един чужденец. За това го записали като местен. Сменяйки всичките му документи на база на фалшив акт за раждане.

Канга обаче показал завидни качества на терена и стигнал до националния тим на Габон. И там той продължил да се изявява с новата си самоличност.

От Федерацията на Демократична република Конго разпространиха предишни картотеки на нападателя, като заявиха, че ще сезират ФИФА. Ако от Световната футболна централа приемат, че Канга всъщност е Киаку-Киаку, то отборът на Габон е заплашен от изваждане от международните турнири заради фалшификация на документи.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Guelor Kang _8 (@guelor1990)

Самият футболист потвърди, че разследване по случая се води и очаква решението на Африканската футболна централа. 

Преди дни Канга стана шампион на Сърбия с "Цървена звезда". Той е печелил още Купите на Русия (2014 г.) и Чехия (2020 г.)

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Guelor Kang  _8 (@guelor1990)