на живо

Злато за Стилияна Николова на новата Европейска купа!

Българката триумфира в крос битките

Злато за Стилияна Николова на новата Европейска купа!

Стиляна Николова спечели златен медал на първата по рода си Европейска купа по художествена гимнастика, която се провежда в Баку, Азербайджан. 

В надпреварата за първи път се провеждат т. нар. "крос битки", в които гимнастичките играят една срещу друга и тази с по-ниска оценка отпада от битката за медалите.

На финала Стилияна Николова се изправи срещу София Рафаели от Италия, като и двете играха с лента. Българката представи композицията си без грешка и заслужи оценка от 32,800 точки. Така тя триумфира в надпреварата!

Рафаели беше отличена с 32,200 точки и остана със сребърното отличие.

Снимка: Lap.bg

На осминафиналите Николова (35,500) игра с топка и победи представителката на домакините Камила Сеидзаде (29,250). На четвъртфинал тя (37,200) беше по-добра от Екатерина Веденеева от Словения (33,000) в композициите с обръч.

Стигна се до български полуфинал, който беше изключително оспорван! Бухалките на Стилияна заслужиха оценка от 34,250, а Боряна Калейн трябваше да се насочи към битката за бронза след 34,100. 

Снимка: Анна Недкова, БФХГ

За жалост Боряна не успя да се пребори за медал. В малкия финал тя игра с лента срещу Дария Атаманов от Израел и получи 31,350 точки. Съперничката ѝ заслужи 32,950 точки. Преди това Калейн се справи с Андреа Вердес от Румъния с топка и Милена Балдасари от Италия с обръч.

Снимка: Lap.bg

По-рано през деня българският ансамбъл се класира четвърти в многобоя на първата по рода си Европейска купа. 

В неделния ден Боряна Калейн ще играе на финалите на обръч, топка и лента, а Стилияна Николова - с бухалки. Само по една гимнастичка от страна има право да участва в битката за разпределение на медалите. 

Ансамбълът е и на двата финала на отделните уреди.