на живо

Атлетико Мадрид срещу Реал Мадрид: Работата в екип срещу индивидуалната класа

Противпоставянето на двата мадридски гранда продължава

След доста тихо начало на 21 век, второто десетилетие донесе много поводи за радост на Атлетико Мадрид. Отборът най-после се довери на един мениджър, прекратявайки така честите смени на наставници, в лицето на Диего Симеоне и на “Рохибланкос” им потръгна. Първо бе спечелена Лига Европа с убедителен успех с 3-0 над Атлетик Билбао. През следващата кампания изкачването продължи с класиране на трета позиция и още един трофей – Купата на Краля. Забележителното е, че на финала бе победен не кой да е, а градският съперник Реал Мадрид.

Така стигаме и до миналия сезон, който ще остане в спомените на феновете на Атлетико дълго. Докато Барса и Реал спореха за титлата, Диего Симеоне успя с твърда защита и ефективно нападение да “открадне” трофея, прекратявайки доминацията на двата испански колоса след 10 години, в които само те бяха печелили титлата. Но освен поводи за радост, феновете на Атлети имаха такива и за тъга. В Шампионската лига “Рохибланкос” завършиха убедително на първо място в групата, след което отстраниха Милан, Барселона и Челси, за да стигнат финала. Където отново срещнаха градския си съперник Реал Мадрид. И Атлетико отново се справи страхотно – Симеоне си бе свършил работата добре и след гол в средата на полувремето, момчетата на Чоло затвориха пътя към вратата си. “Белия балет” очевидно изпитваше трудности, но късметът и великолепният удар с глава на Серхио Рамос пратиха мача в продължения, където изморените футболисти на Атлетико не успяха да удържат натиска на съперника си и загубиха.

Сега съдбата отново определи тези два отбора да се изправят един срещу друг. И докато доскоро Атлетико бе определян за “абонат” на Реал Мадрид, то в момента нещата стоят по съвсем различен начин. От миналата кампания насам изглежда сякаш от “Белия балет” имат комплекс от градския си съперник, след като бяха победени в три от четирите мача в първенството, единият загубен с 0:4 през февруари тази година, загубиха сблъсъка за Суперкупата и отпаднаха от надпреварата за Купата на Краля след загуба с 0:2 на “Висенте Калдерон” и равенство 2:2 на “Сантиаго Бернабеу”. Единствените успехи на Реал в този период са за Купата на Краля през миналия сезон, както и вече споменатия финал.

Особено през настоящия сезон в преките двубои между градските съперници, предимството на Атлетико беше видно и това трябва да тревожи Карло Анчелоти, тъй като от пристигането си в Мадрид най-големият проблем на италианеца са именно “шумните съседи”, с които сега трябва да се справи, ако иска отново да триумфира с Шампионската лига.

Това, което придава индивидуалност на мадридското дерби, е идентичността на двата тима и съпоставянето им. Реал Мадрид е хегемонът и най-успешен и богат футболен клуб, където парите управляват. Играчите на “Белия балет” са най-добрите в света, с най-високите заплати, купени за най-много пари. Атлетико пък е като семейство – при тях парите не са на първо място, а управляващият е треньорът – в случая Диего Симеоне. Купуват се футболисти, които да помогнат на отбора, а не медийни звезди за много пари.

И докато Кристиано Роналдо продължава да подобрява индивидуални рекорди и така да носи победи на Реал, то Атлетико втори пореден сезон впечатлява с отборната си игра и този сблъсък противпоставя именно това –индивидуалната класа срещу работата в екип.

Мачът между Атлетико Мадрид и Реал Мадрид ще бъде предаван пряко днес от 21:45 по bTV Action.