на живо

Най-добрите дебюти на български играчи зад граница

В момента Чочев блести, но преди него е имало и други

Getty Images/Guliver Photos

България винаги е разполагала с талантливи футболисти. Ето 10-те наши сънародници, направили най-силен първи сезон в чужбина:

Христо Стоичков

През сезон 1989/1990 година Христо отбелязва 38 гола с екипа на ЦСКА и печели приза "Златна обувка’" за голмайстор на Европа. "Камата" привлича вниманието на Барселона и каталунците го купуват за 4,5 милиона евро. Първият му сезон в Испания е впечатляващ. Стоичков изиграва 24 мача с екипа на Барселона, в които отбелязва 14 гола. Тимът му печели титлата в Примера, а "Модерния ляв" - сърцата на феновете. В кариерата си Стоичков има 177 мача и 84 гола за Барселона. С каталунския тим печели пет титли на Испания, една Купа на краля, четири Суперкупи на страната, една Купа на европейските шампиони, една Купа на националните купи и една Суперкупа на Европа.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Любослав Пенев

През 1990 година настоящият треньор на ЦСКА сменя "червените" с испанския гранд Валенсия. В първия си сезон за "прилепите’" Пенев изиграва 27 мача и се разписва 13 пъти. Той прекарва още 6 години във Валенсия, а след това играе за Атлетико Мадрид, Компостела и Селта, преди да се завърне в ЦСКА.

Снимка: love-valencia.com

Емил Костадинов

"Екзекуторът на Франция" е поредният от знаменитото трио на ЦСКА, за когото родната "А" група се оказва тясна. През 1990 година той напуска "армейците" в посока Порто. В първия си сезон за "синьо-белите" Костадинов изиграва 33 мача и отбелязва 8 гола, а тимът му става шампион на Португалия.

Стойчо Младенов

През 1986 година Младенов сменя ЦСКА с португалския Беленензеш. Той записва отличен дебютен сезон за "сините" с 26 мача и 13 гола. "Кошмарът на Левски" прекарва голяма част от кариерата си в Португалия. Играе още за тимовете на Виктория Сетубал и Ещорил.

Ивайло Йорданов

Още един българин със силни изяви в Португалия. През 1991 година Йорданов се подвизава с екипа на Спортинг (Лисабон). В първия си сезон за "лъвовете" крилото блести с 9 гола в 29 мача. Юношата на Рилски спортист завършва кариерата в Спортинг, след цели 10 сезона с екипа на "зелено-белите".

Снимка: sersporting.org

Йордан Лечков

Друг играч от САЩ '94 не остава по-назад от колегите си. Сезон 1992/93 е дебютен за него в немския Хамбургер. Халфът записва 29 мача, в които вкарва 4 гола и е един от най-стабилните играчи на тим от Хамбург. Лечков играе още и в Марсилия и Бешикташ, преди да се завърне в ЦСКА.

Пламен Марков

През 1985 година бившият национален селекционер преминава от ЦСКА във френския Мец. Марков е ключова фигура за "гранатите" още в първия си сезон с техния екип. Записва 33 мача, в които вкарва 8 гола. Полузащитникът завършва кариерата си в друг тим от Лига 1 – Гренобъл.

Владимир Манчев

Престоят във френския Лил е най-силният в кариерата на тарана от Пазарджик. В първия си сезон с екипа на "кучетата" той има 35 мача и 7 гола. След Лил Манчев играе с променлив успех в Леванте, Реал Валядолид и Селта.

Снимка: pbs.twimg.com / Twitter

Ивайло Чочев

Нашето момче прикова вниманието на специалистите с добрите си игри за Палермо. До момента Чочев има 12 мача с екипа на сицилианците, отбелязал е 3 гола. Цялостният му принос за отличното представяне на "розово-черните" през този сезон е безпспорен.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Неслучайно топ отборите в Италия вече се наредиха на опашка за услугите му. Треньорът на Интер Роберто Манчини дори е присъствал на мача на Палермо с Парма, за да наблюдава изявите на Чочев. Предстои да видим как ще се развие кариерата на родния талант.

Тагове:

@