на живо

Евро 2024: Менюта за вегани и унисекс тоалетни

Зрителите сами избират дали да бъдат претърсени от мъж или от жена

 

Евро 2024 се очертава като най-нетрадиционният футболен турнир в историята заради серия изисквания от страна на УЕФА. Те включват менюта за вегани, унисекс тоалетни, полово неутрална сигурност за зрителите и прожектори на стадионите, които се изключват веднага след последния съдийски сигнал.

Промените са въведени като част от стремежа към "многообразие и приобщаване". Европейската футболна централа очерта новата политика в указ от 36 страници.

Организаторите на турнира изискаха от всички стадиони в Германия да разположат унисекс тоалетни и да предлагат здравословна веганска храна. Въпреки че в местната култура гозбите с месо са традиционна ценност.

Освен това феновете се ползват с така наречената полово неутрална сигурност. Накратко  - те избират дали да бъдат претърсени от мъж или от жена на входа на стадиона.

Обособени са пунктове за докладване - там зрители могат да се оплакват от дискриминация. А мерките за пестене на енергия включват сериозни рестрикции дори за служителите на стадионите.