на живо

Черно-бялата хегемония или през какво мина Ювентус за пето поредно Скудето

Преобразеният Юве на Масимилиано Алегри остана без лидерите си, но показа стария характер с ново лице през този сезон

38-годишният капитан на Ювентус Джанлуиджи Буфон ликува след победата над градския съперник Торино, която "изстреля" шампиона нагоре
Getty Images

23 август 2015 г. – шампионът Ювентус посреща Удинезе в първия кръг на Серия „А”. Две седмици по-рано тимът на Масимилиано Алегри спечели Суперкупата на Италия след победа над Лацио с 2-0. Сега обаче започва трудното.

Юве влиза в шампионата като носител на Скудетото, Купата, Суперкупата на Италия и като финалист в Шампионската лига в предходиния сезон.

Снимка: Getty Images

„Бианконерите” обаче вече са без лидерите в халфовата линия Андреа Пирло и Артуро Видал, както и без младока Кингсли Коман и неуморимия голаджия Карлос Тевес.

В тяхно отсъствие в състава са привлчени младият защитник на Емполи Даниеле Ругани, опитният бивш халф на Реал (Мадрид) Сами Кедира, креативното крило Хуан Куадрадо от Челси, „черноработникът” Марио Лемина от Олимпик Марсилия и в предни позиции доказания голмайстор Марио Манджукич и не толкова доказаните Симоне Дзадза от Сасуоло и Пауло Дибала от Палермо. През зимата Юве купува и Ернанес от Интер.
Снимка: Getty Images

Още в първия си мач четирикратният пореден носител на титлата се сгромолясва и губи с 0-1 у дома от Удинезе. Загубата се приема като моментен спад и невнимание. Погледите са насочени към сблъсъка с основния претендент за Скудетото – Рома, седмица по-късно.

Мачът с „джалоросите” на 30 август в Рим идва, а Ювентус отново губи, този път с 1-2. Играта на тима не впечатлява с нищо, а критиките след мача са безпощадни. Те са насочени най-вече към клубното ръководство и треньора, допуснали продажбата на футболисти от ранга на Видал, Пирло и Тевес, които явно липсват на отбора.
Снимка: Getty Images

Как въобще ще се справи Ювентус? Марио Манджукич изглежда неориентиран на терена, Мората не е във форма, а единственият проблясък в предни позиции е 22-годишният Пауло Дибала. Новото попълнение в центъра на терена Сами Кедира е контузен. В лазарета е и лидерът Клаудио Маркизио, а Хуан Куадрадо получава прекалено малко игрово време, за да промени развоя на мачовете. 

„Черно-белите” потвърждават пред всички, че са в криза с равенство 1-1 с Киево  на „Ювентус Стейдиъм” в средата на септември. Следват моментни проблясъци в Шампионска лига и Серия „А” – победи над Манчестър Сити и Дженоа като гост и психологическата дупка изглежда преодоляна. 

Провалите обаче продължават – още едно равенство 1-1  у дома с Фрозиноне и загуба с 1-2 на Сан Пауло от Наполи. Безпрецедентно Ювентус е само с пет точки след шест изиграни мача и вече изостава доста от върха.

На 18 октомври „бианконерите” не успяват да победят и още един сериозен конкурент – Интер, 0-0 на „Джузепе Меаца” и амбициите за титла започват да се подлагат под съмнение.

Снимка: Getty Images

Дъното идва на 28 октомври. В студен дъждовен ден в малкото италианско градче Реджо Емилия Сасуоло приема шампиона на „Мапей Стейдиъм”. Крилото Никола Сансоне „препарира” вездесъщия Джанлуиджи Буфон в 20-ата минута с перфектно изпълнен пряк свободен удар.
Снимка: Getty Images

Абсурдни два жълти картона на Джорджо Киелини и той е изгонен в 39-ата минута. Сякаш червеният картон на Киелини изглежда като символ на безпомощността на Юве. Тимът остава без отговор до края на мача и Сасуоло печели с 1-0. Шампионът е отчаян и заема 12-ото място в класирането след първите 10 мача.

След трудния двубой със Сасуоло капитанът Джанлуиджи Буфон заявява:
Снимка: Getty Images

„Трябва всички да покажем по-голяма отговорност. Трябва да седнем и да се замислим кое място заемаме в класирането.”

Опитният бек Патрис Евра допълва:

„В момента не трябва да се говори въобще за титла. Нужно е да се фокусираме изцяло върху дербито с Торино в събота”

И наистина какво по-подходящо от мач срещу градския съперник Торино за излизане от кризата?

Събота, 31 октомври, идва. Ювентус печели с 2-1 чрез гол на Погба в началото на мача и попадение на Куадрадо в 93-тата минута.

Важната победа е факт. Ювентус започва да намира себе си, а Алегри вече „напипва” състава, който може да спаси сезона.
Снимка: Getty Images

Следва сладък успех над Милан у дома с 1-0 и гол на Пауло Дибала. Радостта на аржентинеца след гола сякаш се запаметява в съзнанието на всеки фен на отбора. В нея се изразяваше както щастие, така и явна амбиция, казваща : Юве няма да се предаде, докато не грабне отново титлата!

И така и става. Възпитаниците на Масимилиано Алегри започват да побеждават и буквално не спират да го правят, минавайки през всичко и всеки, който застане на пътя им – Лацио, Фиорентина, Сампдория, Рома, Наполи, Интер и много други тимове.
Снимка: Getty Images

До края на сезона „бианконерите” всъщност правят непоколебима серия от 24 победи в 25 мача.
Снимка: Getty Images

Пол Погба изглежда преобразен, носейки 10-ката на гърба си.

Снимка: Getty Images

Пауло Дибала е вдъхновението в предни позиции, Манджукич започва да бележи, а Дзадза и Мората се включват от пейката с важни попадения.
Снимка: Getty Images

В халфовата линия дисциплината на Кедира и Маркизио допълва свободната роля на Погба, а Лемина и Ернанес влизат често и успешно като резерви.

Истинското оръжие на Ювентус в крайна сметка се оказва защитата.
Снимка: Getty Images

Буфон, Бардзали, Бонучи, Киелини, Ругани, Евра, Алекс Сандро, Лихтщайнер – главните „виновници”, заради които Юве не допуска гол у дома в десет поредни мача в Серия „А” от началото на 2016 година – рекорд в историята на клуба.

Отпадане на ¼-финал в Шампионска лига от Байерн (Мюнхен) в два оспорвани мача мотивира допълнително „черно-белите” да се качат отново на познатото им място - върха на домашната сцена.

На 24 април Ювентус печели като гост във Флоренция с 2-1 срещу Фиорентина след важен гол на Мората. Мачът завършва със спасена дузпа от капитана Буфон след изпълнение на Калинич.

Снимка: Getty Images

Победата на Юве и загубата на Наполи от Рома на следващия ден означава само едно – „бианконерите” печелят титлата за пети пореден път. Трофей, който ги превръща без съмнение в хегемон на италианската клубна футболна сцена.

До края на сезона най-важният мач остава финалът за Купата на Италия срещу Милан. Феновете на Ювентус обаче са спокойни за бъдещето.
Снимка: Getty Images

В един странно развил се сезон, в който стигнаха с отбора си до дъното, те видяха най-важното – че каквото и да се случва техният Юве не прекланя глава никога.

Видео с кратка хронология на сезона на Ювентус: