на живо

Да жертваш коляното си заради отбора (ВИДЕО)

Или как един германски гимнастик се превърна в герой

Getty Images

Всички ние сме чували прословутата мотивираща фраза "Няма значение колко удара си понесъл, важно е накрая да останеш на крака". Тя може и да се е наложила по-скоро като клише, но всъщност в нея има много истина. Силният и непримирим дух, както и огромното желание за успех, са в основата на безброй завоювани медали.

На игрите в Атланта през 1996 г. състезателката в конния спорт Джилиан Ролтън пада тежко по време на крос кънтри надпреварата и чупи ключица. Австралийката преодолява болката и... печели златен медал.

Форумът в САЩ обаче си има и друга героиня. Нейното име е Кери Стръг. Тогава гимнастичката е част от състава на домакините, от който се очаква много.

Стръг завършва отборното състезание с изкълчен глезен. Получава травмата в предпоследното съчетание, но няма намерение да се отказва, не иска да предаде съотборничките си. В крайна сметка тя преминава успешно през последното изпитание - прескока. Приземява се на два крака, след което пада и започва да се превива. Благодарение на нея американките финишират с резултат 9.712 точки - олимпийска титла!

След вчерашния ден към този кратък списък от спортисти, поели риск в името на отбора, можем да добавим и Андреас Тоба. Германският гимнастик скъса кръстни връзки на лявото коляно, но стисна зъби и изпълни съчетанието си на "кон с гривни", класирайки страната си за финалите на олимпийския турнир в Рио.

"Плаках като малко дете. Емоционалната травма е по-сериозна от физическата", сподели впоследствие Тоба.

Съотборникът му Фабиан Хамбюхен определи представянето на Андреас като "невероятно". "За нас е чест да бъдем в един отбор с него", добавя той.

За съжаление Тоба ще гледа финалите отстрани...

"Всъщност се чувствам добре. Имам отток на коляното, но не изпитвам сериозни болки. Олимпийската ми мечта отлетя, не я пуснах до последно. По време на състезанието мислех за това, че трябва да си тръгна с високо вдигната глава. Не се смятам за герой. Просто не съм от хората, които лесно се предават.Сега всички пишат и говорят за мен. Цялото това медийно внимание е хубаво за спорта ни, а одобрението на хората за действията ми служи за утеха.", казва Тоба.

Той може би наистина не е герой. Тоба е пример за олимпийски дух.