на живо

Един програмист в басейна (ВИДЕО)

Компютърният специалист Лъчезар Шумков подобрява рекорди в плуването

Възможно ли е компютърен специалист, който се занимава със софтуер, да е професионален състезател по плуване? Оказва се, че да. Доказателството за това е Лъчезар Шумков - многократен шампион на България и национален рекордьор на 50 метра бруст.

Шумков се включи в безплатно обучение на деца. Инициативата на клуб „Спринт” София се проведе в рамките на един месец. Многократният шампион на България помогна на над 50 деца между 6 и 12-годишна възраст безплатно да направят първите си стъпки в плуването.

Възпитаникът на треньора Димитър Виденов накара малчуганите да се връщат с желание в басейна на столичното 97 СОУ „Братя Миладинови”. Отборът му развива и програми за олимпийски надежди и възрастни хора.

"Плуването е един много хубав спорт, в който като цяло няма травми. Помага за преодоляване на различни заболявания - алергии, астми. Полезно е и за децата, които израстват много бързо. Сега всички малчугани стоят свити на чиновете и над телефоните, а плуването изправя стойката", обяснява шампионът.

Един от най-добрите ни състезатели по плуване съчетава спорта с работата си като програмист в IT–сектора. "Когато човек има желание, намира и начин. Тренирам веднъж или два пъти на ден, ходя на работа от понеделник до петък. Преди или след работа съм в басейна".

Преди 6 години Лъчезар Шумков заминава за Съединените щати със спортна стипендия. Там той завършва „Компютърни науки” в Университета в Кънектикът. Избира да се завърне в България. "Реших да остана тук за малко, да видя как са нещата. Не е казано, че няма да замина отново. Но във всички случаи ще продължа да се състезавам за България".

25-годишният Лъчезар мечтае за участие на олимпийските игри в Токио през 2020 г. "Пожелавам си здраве, всичко друго се постига с усилие и постоянство. Много се надявам да имам възможността да тренирам още 3 години и да се класирам за Токио - това е голямата ми цел".