на живо

Евро 2016: Следващата генерация

Това ли са бъдещите звезди на световния футбол?

От днес до 10 юли Европа ще е само футбол. 

Обикновено имената на големите футболни величия са това, което привлича интереса на запалянковците, но не трябва да забравяме, че именно на такива първенства изгряват бъдещите звезди на европейския и световен футбол.

Ето някои от най-обещаващите участници на Евро 2016:

Ренато Санчес, 18 - Португалия, Байерн Мюнхен 

Той е един от най-скъпите тийнейджъри в историята, след като премина в шампиона на Германия Байерн Мюнхен за сумата от 27,5 млн. паунда, подписвайки договор за 5 години.

Юношата на Бенфика направи своя дебют за първия тим през октомври 2015, а само месец по-късно предизвика интереса на клубове от цяла Европа.

През март тази година 18-годишният футболист направи своя официален дебют за националния отбор на Португалия.

Деле Али, 20 - Англия, Тотнъм

Деле Али впечатли още с дебютния си сезон във Висшата лига. Той се превърна в най-младия полузащитник, отбелязал 10 гола през кампанията.

В добълнение той записа 9 асистенции, с което си спечели и приза за Най-добър млад футболист в Англия.

Али има сериозен принос за най-доброто класиране на Тотнъм в последните няколко години-трето място в Премиър лийг.

Сър Алекс Фъргюсън сравни 20-годишния футболист с героя на Англия от световното 1990 г.- Пол Гаскойн, а легендарния Стивън Джерард заяви, че на тази възраст Деле Али е по-добър, отколкото е бил той.

Феновете на английския национален отбор се надяват добрата комуникация на терена между съотборниците в Тотнъм Деле Али и Хари Кейн да продължи и двамата да поведат „Трите лъва” към големи успехи на европейското във Франция.

Виктор Линдельоф, 21- Швеция, Бенфика

Линдельоф вече е в полезрението на някои от най-големите европейски грандове - Реал (Мадрид), Барселона и Манчестър Юнайтед.

След присъединяването си към Бенфика през 2011 г. централният защитник бележи сериозно израстване. В началото на сезона той бе четвърти избор на треньора на португалския тим, но се възползва по най-добрия начин от гласуваното му доверие и вече е неизменна част от Спортинг.

През март Линдельоф направи своя официален дебют за националния тим на Швеция.

Той започна сред стартовите 11 в контролите както срещу Турция, така и срещу Чехия и даде сериозна заявка за титулярното място в националния отбор и занапред.

Аркадиуш Милик, 21- Полша, Аякс

След пристигането си в Аякс през 2014-а година полският нападател постоянно подобрява головия си актив - от 11 попадения в 21 мача в дебютния си сезон, до 21 гола в 31 срещи през сезон 2015/16.

Белег за високата оценка на качествата на Милик е, че холандския тим му връчи фланелката с номер 9 малко след като договорът му за преотсъпване от Байер Леверкузен стана постоянен.

Слухове свързват 21-годишният футболист с шампиона на Англия Лестър и с испанския Севиля.

Лирой Сане, 20- Германия, Шалке 04

Сане дебютира за Шалке 04 през 2014 г. и веднага привлече погледите на футболната общественост.

През ноември 2015 г. крилото записа първи мач за немския национален тим и то при загубата от Франция с 0:2, която ще се запомни предимно с терористичните атаки в Париж.

Сане има на сметката си и гол в Шампионска лига - той отбеляза срещу Реал (Мадрид) на „Сантиаго Бернабеу”.

Договорът му с Шалке е до 2019 г., но името му се свързва с преминаване в Байерн (Мюнхен), а английските Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити също потриват ръце за бързоногото крило.

Бреел Емболо, 19- Швейцария, Базел

Все още ненавършил 20 години, Емболо вече има спечелени три шампионски титли. Нападателят има 20 гола в 58 мача. Той притежава както сериозна физика, така и впечатляваща техника.

Само година след дебюта си за Базел, той вече бе в младежкия национален отбор на Швейцария, с което надеждите на родния му Камерун да играе за тях се изпариха.

Очаква се Емболо да бъде на резервната скамейка за първите мачове на Швейцария на Евро 2016, но несъмнено младокът ще получи своя шанс за изява.

През януари Базел отхвърли оферта от Волфсбург за правата на футболиста, но в момента Емболо попада сред трансферните цели на Тотнъм.

Павел Кадержабек, 24 - Чехия, Хофенхайм

Започнал като крило, в момента чешкият национал се подвизава на десния бек.

През сезон 2014/15 Кадержабек е номиниран за играч на сезона в Чехия, въпреки че неговият тим Спарта (Прага) не успява да спечели трофей. Малко след това футболистът подписва договор с немския Хофенхайм до 2019 г. 

Той може да се похвали с гол за националния тим- отбеляза в квалификацията за Евро 2016 срещу Исландия.

Въпреки че е закотвен в защита, Кадержабек винаги успява да покаже афинитета си към по-офанзивната игра, което не остава незабелязано от треньора на чехите Павел Върба.

Огузхан Озякуп, 23- Турция, Бешикташ

Сравняваният с Мезут Йозил атакуващ полузащитник прекарва един сезон в Арсенал, но се появява в игра за „артилеристите” само веднъж. Според френския специалист Арсен Венгер това се дължи не на липсата на талант у футболиста, а на голямата конкуренция в предни позиции.

Затова през 2012 г. Озякуп преминава в Бешикташ, където Славен Билич му гласува доверие, което той до момента оправдава.

Той има сериозна заслуга за спечелването на шампионската титла в Турция през този сезон.

Озякуп има няколко мача за юношеските формация на Холандия, но впоследствие решава да се състезава за Турция. По ирония на съдбата той отбелязва първия си гол за южните ни съседи именно срещу „лалетата” в квалификациите за Евро 2016.

Тагове:

футбол евро 2016