на живо

Фланелка на Стоичков от САЩ’94 увековечена в музей

И как папа Франциск откри футболния “Сан Лоренсо” преди Господ

В един от четирите футболни музея, които аржентинецът Марсело Ордас планира да отвори в Европа, Азия, Южна и Северна Америка, ще има и изключително ценен български експонат. Става дума за фланелката, носена от Христо Стоичков в мача с Аржентина от световното първенство през 1994 г. С нея Камата откри резултата в 61-ата минута, а победата с 2:0 над финалиста от предишния мондиал, подпечатана от Наско Сираков, изстреля България във фазата на директните елиминации.

"Стоичков е уникален футболист и човек – той лично ми подари фланелката си. Имах честта да присъствам на мача в София по случай 50-годишния му юбилей", разказва Ордас.

Друга реликва от мондиала в САЩ е оригинален екип на шампиона с Бразилия Бебето. "Преди няколко години се срещнах с Бебето и му показах една от фланелките, с които бе играл на форума – споделя колекционерът Ордас. – И знаете ли – той се просълзи. Оказа се, че след завръщането си от Щатите е раздал всеки един от петте си екипа, които бил взел за спомен от турнира. Каза, че всички те всъщност принадлежали на бразилския народ и затова не искал да ги запази за себе си."

Чрез мрежата си от контакти Ордас се сдобива и с друго спиращо дъха парченце история – фланелката на Мирослав Клозе от митичния полуфинал между Германия и Бразилия на последното световно, спечелен от бундестима със 7:1. В него Клозе отбеляза рекорден 16-и гол на световни финали, изпреварвайки бразилския Роналдо (15) и легендарния си сънародник Герд Мюлер (14).

Някои от фланелките Ордас получава даром от играчите, които са ги носили, както става с икони като Франц Бекенбауер и Франческо Тоти, например, но за други трябва да си плати. Една от най-скъпите в колекцията му е тази на Джузепе Меаца, с която легендарният нападател става световен шампион с Италия през 1934 г. Колекционерът от Аржентина инвестира близо 100 хил. евро, за да се сдобие с нея.

В много случаи най-емблематичните фланелки в световен мащаб се продават на търг. Преди няколко години наддаването за екипа на Джеф Хърст, с който английският голмайстор отбелязва хеттрик във вратата на Германия на финала на Мондиал ’66, започва от 3 млн. евро. Семейството на покойния Алфредо ди Стефано пък иска над 10 млн. евро за колекция от вещи, включително фланелки и бутонки, принадлежали на Русата стрела на "Реал" Мадрид.

Настоящата колекция на Марсело Ордас, която включва над 4000 екземпляра, е благословена от самия папа Франциск. Като всеки аржентинец, главата на Римокатолическата църква не прави изключение и е страстен фен на футбола и на клуба от Буенос Айрес – "Сан Лоренсо". "Когато се срещнах с моя сънародник папа Франциск, той ми каза: "Знаеш ли, Марсело... мисля, че преди да открия любовта си към Господ, вече бях открил любовта към "Сан Лоренсо". Ето каква сила има футболната игра."  

След близо три десетилетия, в които е изцяло посветен на страстта си, Марсело Ордас смята, че има само една фланелка, която липсва в богатата му колекция. "Много от моите приятели в Аржентина са фенове или на "Бока Хуниорс", или на "Ривър Плейт", но за мен националният отбор е над всичко. Ето защо искам екипа на Лионел Меси, с който той ще стане световен шампион на предстоящия форум в Русия това лято", категоричен е Ордас.