на живо

Французите преживяха нощ, изпълнена със сълзи и гордост

Французите се гордеят със своя тим, въпреки загубата

Getty Images

Португалия унищожи мечтата, с която Франция живееше цял месец - да вдигне пред собствена публика купата на европейското първенство. В 109-та минута на финала, Едер прати топката във вратата на "петлите", а минути по-късно пред препълнения "Стад дьо Франс", Кристиано Роналдо и компания се окичиха със златните медали.

Най-разочаровани от този развой на събитията бяха френските футболисти и фенове.

Очаква се днес възпитаниците на Дидие Дешан да бъдат приети в Елисейския дворец от президента Франсоа Оланд.

След това, вместо да обиколят парижките улици с подготвения открит автобус, те ще се излязат във ваканция преди старта на клубните първенства.

Този отбор на "петлите" обаче е любим на французите, тъй като ги накара да мечтаят поне за няколко дена. За това по улиците на Париж се срещаха фенове, които благодарят на футболистите.

"Френският отбор ни направи горди с играта и поведението си по време на турнира. За това ги обожаваме", каза един от почитателите на тима в Париж.

"Имаме невероятен отбор. Те направиха изключително представяне. Само купата ни липсва", сподели атрактивна компания французи.

Футболът едва ли може да реши политически или икономически проблеми, но със сигурност можеше да подари на Франция еуфорично лято. След финала остава споменът за няколко дни, в които французите отново бяха единни и приличаха на отбора си – усмихнати и толерантни.