на живо

Футбол с кауза (ВИДЕО)

Да дариш чрез любимия си спорт

Да се чувстваш добре, докато даряваш. Това е мотото на Билян и Мартин – едни от инициаторите на проекта "Футбол с Кауза".

Видео:

Билян и Мартин - двама мъже, които за четвърта година са в основата на един футболен празник. Техният турнир се казва "Футбол с кауза", а поредното му издание е следващият уикенд в спортен комплекс Олема Спорт в Младост 2.  

Снимка: bTV

"Всичко това, което правим, аз го правя с една цел - да събудим у хората доброто и всеки един за малко да помисли какво може да направи за другите. Не само да мисли за себе си." категоричен е Билян. 

"За нас е истинско удоволствие да правим нещо, което обичаме, с което да помогнем на някой, който има нужда", пък добавя Мартин. 

Всеки отбор, включил се в турнира дарява сума, която моментално се изпраща към дете в нужда. 

"Taзи година инициативата е в полза на две деца – Ради и Александра. Двете отново имат нужда от нашата помощ. Ради Дойчев е на 6 години от Бургас с диагноза рак на меките тъкани. Александра Дойчева е на 2 години, тя е с диагноза деформация на десния крак, липса на малък пищял, изцяло деформирани глезен и стъпало", разказва Мартин. 

В помощ на дечицата ще има и томбола. В нея ще участват всички, дарили средства, независимо колко голямо е тяхното дарение. А наградите са мечта за много спортни фенове.

"Един от много интересните артикули са тези боксови шорти с автограф от световния шампион в тежка категория – Антъни Джошуа", разказва Билян. 

"Другия изключително интересен артикул, който можем да ви покажем е футболна бутонка, разписана от Краля на футбола – Пеле", продължава той. 

И двата артикула имат сертификат за автентичност.

Големи футболни тимове от българското първенство също са предоставили фланелки за каузата, разписани от целите отбори, като за първи път сред наградите ще има фланелка, разписана от националния отбор на България.

"Идеята на този турнир беше да намерим начин да накараме хората да дарят и дарявайки да се чувстват добре. Винаги има съмнения дали артикулите са автентични. Затова прилагаме снимки как самите личности ги разписват. Има съмнения дали всички пари отиват за децата. Дали някой друг няма някаква финансова изгода, но ние си знаем за нас, че го правим изключително безвъзмездно и го правим само и единствено за децата", завършва Билян. 

В благородната инициатива могат да се включат както отбори, така и фенове. Билян и Мартин доказват всекидневно, че някои каузи струват повече дори от шортите на Джошуа или бутонките на Пеле, че да помагаш е просто безценно.