на живо

Футболна треска във Франция (ВИДЕО)

Домакините откриват Евро 2016 с мач срещу Румъния

Тази вечер във Франция се открива най-мащабното европейско първенство по футбол.

За първи път в историята на континенталните шампионати участват 24 отбора. Франция и Румъния е първият мач в програмата.

Картина от откриването и двубоя на домакините - гледайте в късните ни спортни новини.

Фаворитът на букмейкърите за спечелването на трофея Франция ще изиграе довечера първия си официален мач от лятото на 2014-а година, когато отпадна на четвъртфинал от Германия на Световното първенство. През този период домакините на Евро 2016 играха само приятелски мачове.

"Подготвяме се за този шампионат от 2 години и сме много развълнувани. За моите футболисти е много важно да не позволят на еуфорията да наруши концентрацията им", каза селекционерът на Франция Дидие Дешан.

Голямата звезда на отбора Пол Погба показа патриотизъм и изобрази символа на националния отбор с най-новата си прическата. Феновете във Франция разчитат, че футболистът на Ювентус ще бъде в най-добрата си форма и ще поведе отбора към трета титла от европейски първенства.

"Франция има много добри шансове да вдигне купата. Съдейки по моя опит, страната домакин получава огромна подкрепа от феновете, която може да се окаже изключително важна", каза Зинедин Зидан.

Първият противник на "петлите" се завръща на голям футболен форум след 8-годишно прекъсване. На Евро 2008 северните ни съседи започнаха участието си отново с мач срещу Франция. Двубоят тогава завърши 0:0.

Играчът на Лудогорец Клаудио Кешерю е бил ударен в носа на сутрешната тренировка, но проблемът не е сериозен. Въпреки това се очаква той да остане на резервната скамейка на Румъния, където вероятно ще бъдат и другите двама представители на българския шампионат - Андрей Препелица и Козмин Моци.

Макар и да е фаворит на букмейкърите, Франция е едва петият най-скъп отбор на европейското. По този показател лидер е световният шампион Германия, чийто футболисти струват общо 533 милиона евро.

Най-ценният играч в Бундестима е Томас Мюлер. Цената му е 59 милиона евро. Той е трети в индивидуалната класация, оглавявана от струващия 109 милиона евро Кристиано Роналдо

Общата цена на девет отбора на Евро 2016 отстъпват по стойност на португалската звезда.

Най-добре платеният треньор на първенството е селекционерът на Англия Рой Ходжсън, който получава годишна заплата от 4 милиона и половина евро.