на живо

Григор Димитров пропусна четири мачбола, но стартира с победа в Пекин

Българинът се наложи с 7:5, 6:7(9), 6:4 над Стив Джонсън

Getty Images

Григор Димитров започна участието на турнира в Пекин с драматична победа. Първата ни ракета се наложи с 7:5, 6:7(9), 6:4 над американеца Стив Джонсън в мач продължил 2 часа и 45 мин. В следващия кръг българинът ще се изправи срещу поставения под номер 6 в схемата Лука Пуи. 

Джонсън проби още в първия гейм след двойна грешка при последния сервис на Димитров. Американецът удържа подаването си, но Григор се завърнa в играта, печелейки следващия гейм на нула. 

Българската ракета върна пробива при 2:2, след което достигна до пълен обрат. Последваха няколко гейма, в които двамата играчи печелиха без проблем подаванията си.

При 5:4 се откри нова възможност за пробив, но Джонсън се справи със ситуацията и все пак изравни резултата. Осем поредни точки в следващите два гейма означаваха и първи спечелен сет за българина.

Вторият сет започна убедително за родния тенисист. Той спечели първия гейм на нула, но Джонсън отговори на свой ред за 1:1, а българинът също не взе точка при посрещането. 

Първата ни ракета успя да пробие за 3:1, след двойна грешка на американеца при 40:40. Още в следващия гейм Джонсън успя да върне пробива, след което стигна и до изравняване на резултата. 

Григор можеше да загуби сета още в 11-ия гейм, но след няколко добри отигравания на мрежата резултатът вече бе 6:5. Стигна се до тайбрек, в който българинът загуби четири мачбола, а след това и сета заради допусната двойна грешка.

Третата част започна трудно за българина и той не успя да запише успех в първия гейм. Джонсън обаче не удържа аванса си след бърз сервис гейм за Димитров. Григор можеше да достигне до пробив с три поредни точки от 30:0 до 30:40 в третия гейм, но американеца успя да се спаси.

При 4:4 обаче Джонсън се пропука и пробивът на българина най-после стана факт. Така Григор поведе с 5:4 и получи възможност да сервира за спечелването на мача. Категоричен сервис гейм на нула сложи край на срещата.

Димитров вече води в преките двубои срещу американеца с 3:2.