на живо

И Краси Балъков в шоуто на Бербатов и Фиго

Архитектът на Златното поколение ще зарадва феновете на 14 юни в София

Getty Images/Guliver Photos

Златното поколение български футболисти, което се класира на 4-то място на световното първенство с САЩ през 1994 г., все още живее в сърцата на българските фенове. Архитект на играта на онези момчета, чиито изяви на терена живеят в спомените на цял един народ, е любимият Красимир Балъков. Той отново ще облече фланелката и ще излезе на терена пред родна публика, но този път за благотворителна кауза.

Бала е поредното звездно име, което ще се включи в шоуто на Димитър Бербатов и Луиш Фиго на 14 юни на националния стадион „Васил Левски”. Срещата ще бъде предавана пряко по  bTV Action от 18:00 ч.

Балъков, който през 2016 г. навърши 50 години, започва своята кариера във великотърновския „Етър”, като с тима три пъти печели бронзови медали – през 1989 и 1990 г. в първенството, а през 1986 г. в турнира за Купата на България.

Пробивът му в Европа идва през 1991 г., когато преминава в португалския „Спортинг”. Балъков определено знае как да впечатлява! Година по-късно е избран за най-добър футболист на страната, а с новия му тим успехите не закъсняват. Пикът е спечелването на Купата и Суперкупата на Португалия през 1995 г.

Онзи Балъков, който всички помним, обаче носи фланелката на „Щутгарт”. Българският плеймейкър играе за германския тим в периода 1995-2003 г. и е част от триото Балъков-Бобич-Елбер, което е в основата на успехите на отбора. С помощта на тримата си големи играчи „Щутгарт” успява да спечели Купата на Германия през 1997 г., да стане вицешампион през 2003 г. и да се похвали с добро представяне в европейските клубни турнири.

С германският тим българинът печели турнира Интертото през 2000 и 2002 г., а през 1998 г. е финалист в турнира за Купата на носителите на купи. Неслучайно клубът организира зрелищен бенефис за плеймейкъра си през 2003 г.

Именно в Германия е първата среща на зеления килим на Балъков и Бербатов. Двамата дори се изправят един срещу друг във втория кръг на турнира за Купата на Германия през 2002 г. Тогава Краси е в край на кариерата си, а звездата на младия Димитър тепърва изгрява в „Байер” Леверкузен.  

Заедно обаче защитават каузата „национален отбор” от 1999 г. до 2003 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Избиран два пъти за Футболист на България през 1995 и 1997 г., Балъков решава да се насочи към треньорската професия след края на кариерата си на зеления терен. Прави първите си стъпки като помощник наставник в „Щутгарт”, а след това ръководи „Грасхопърс”, „Санкт Гален”, „Черноморец” Бургас, „Хайдук” Сплит, „Кайзерслаутерн” и за последно „Литекс”.

На 14 юни Балъков ще си партнира отново с другия българин, попаднал в идеалния състав на световното първенство през 1994 г. – Христо Стоичков, както и със Стилян Петров, Мартин Петров и бившите съотборници на Бербатов в „Манчестър Юнайтед” - Райън Гигс, Неманя Видич, Патрис Евра, Едвин ван дер Сар, Пол Скоулс и Гари Невил.

Снимка: Getty Images

В отбора на Луиш Фиго пък ще бъдат Нуно Гомеш, Мичел Салгадо, Йенс Леман, Роберто Карлош, Деко и Робер Пирес.

Изненадате за срещата със сигурност няма да спрат до тук!

На първо място обаче ще бъде добрата кауза – всички средства, събрани по време на мача ще бъдат вложени в благотворителните инициативи на фондациите на двамата футболисти.

Срещата на 14 юни на националния стадион „Васил Левски” ще може да гледате и пряко по bTV Action от 18:00 ч.