на живо

Избирането на Тръмп нямало да повлияе на олимпийската мечта на Лос Анджелис

Американският град си съперничи с Париж и Будапеща за домакин на игрите през 2024 г.

Getty Images

Победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ по никакъв начин няма да повлияе на кандидатурата на Лос Анджелис за град домакин на олимпийските игри през 2024 г. Това заяви кметът на американския мегаполис Ерик Гарсети. Той взе участие в презентацията на кандидатите по време на срещата на представителите на олимпийските комитети в Доха.

Тръмп ще наследи Барак Обама в Белия дом, след като победи Хилари Клинтън в надпреварата за президент на САЩ. По време на своята кампания бизнесменът многократно заявяваше, че възнамерява да построи стена по границата с Мексико и да затегне контрола при влизане на мюсюлмани в страната.

Снимка: Getty Images

"Не се съмнявайте в нашите добри намерения. Наскоро беше избран нов президент на страната и за някои от вас това повдига въпроса за отдадеността ни на каузата. Тези игри ще ни направят нашата нация по-добра. Силното ни желание да бъдем домакин е най-големият ни плюс. Мислим, че Лос Анджелис отразява лицето на цялото олимпийско движение", заяви шесткратната олимпийска шампионка Алисън Филикс, която е част от инициативния комитет за избиране на американския град.

В състезанието за домакинство на олимпийските игри през 2024 г. Лос Анджелис ще си съперничи с Париж и Будапеща.

Снимка: Getty Images

От френската столица изтъкват като най-голямо свое предимство, че близо 95% от съоръженията за състезанията са вече построени.

Снимка: Facebook

Будапеща пък се надява да сложи край на избирането на мегаполиси за домакини на спортни събития. "Град като нашият може да организира олимпийски игри за разумно време и на разумна цена", се казва в изявлението на унгарския олимпийски комитет.

Олимпийските игри през 2020 г. ще се състоят в Токио, Япония.